L’Ajuntament haurà de pagar prop de sis milions d’euros a Acciona i Aquàlia. 3’1 milions corresponen a un acord extrajudicial amb Acciona per la construcció de la Casa de la Cultura, que l’empresa va denunciar perquè hi havia sobrecostos. I els altres 2’4 milions s’han de pagar a Aqualia per una mala interpretació en el cost de l’aigua. Tots dos temes es van tractar al ple d’aquest dilluns, que es va allargar sis hores, de sis de la tarda fins a mitjanit.
Pel que fa a la polèmica amb la Casa de la Cultura, inaugurada el gener del 2012, una sentència judicial obligava l’Ajuntament a pagar 3.700.000 euros a Acciona. Però el Govern municipal ha arribat a un acord amb l’empresa que li permetrà dues coses: pagar a terminis i reduir costos.
Així doncs, aquest octubre pagarà 600.000 euros -ahir es va aprovar la modificació de crèdit necessària per poder-hi fer front-, l’any que ve haurà de pagar 1.400.000 euros i el 2021, 1.050.000 euros. A més, el Consistori s’estalvia els interessos legals, que són uns 500.000 euros.
Referent a la polèmica amb Aqualia, tot plegat ve arran de la interpretació del contracte. I és que el plec de condicions a l’adjudicar el servei de subministrament d’aigua establia que es cobraria en funció a unes previsions de consum dels usuaris, però, a la realitat, el consum no ha estat tan elevat com es preveia i Aqualia reclama una indemnització que puja a aquests gairebé 2’5 milions d’euros. Un cost que també es podrà pagar fraccionat; en aquest cas, amb quotes de 205 mil euros cada any fins al 2030.
Tots els grups municipals van coincidir que són quantitats molt elevades, però que s’hi ha de fer front per imperatiu legal. Les crítiques van venir, sobretot, de C’s i Força Lloret, que van exposar que l’actual equip de govern sabia que hauria de fer front a aquestes xifres elevades i, en aquest sentit, van criticar que hagin fet una mala previsió i que s’hagin apujat el sou amb uns diners que haguessin anat molt bé per fer front a aquests pagaments.
Per la seva banda, el portaveu de Junts per Lloret, Jordi Sais, va posar èmfasi en què gràcies a les negociacions fetes per l’Ajuntament s’ha aconseguit poder fer els pagaments de manera fraccionada i amb cert estalvi i sense que repercuteixi en el rebut dels consumidors.
Tal com remarquen alguns grups de l’oposició, més endavant l’Ajuntament podria haver de fer front a una nova indemnització, perquè també hi ha obert un contenciós amb l’empresa constructora de la piscina.