Totes les persones d’entre 50 i 69 anys estan convidades a participar cada dos anys al cribratge de càncer de còlon a Catalunya, però els que s’acaben fent la prova de sang oculta en femta no arriben a la meitat.
Això significa que més d’1 milió de persones en edats en què augmenta el risc de desenvolupar càncer de còlon no opten a aquest sistema de prevenció i detecció precoç.
Són dades que l’Associació Contra el Càncer a Barcelona ha posat damunt la taula amb motiu dia mundial de la malaltia (que ha estat aquest dilluns). Salut concreta que la participació va ser del 47% el 2023. Cristina Pané, de la secció local de l’entitat, fa una crida a participar en aquesta campanya. Exposa que “aquests dies s’estan enviant cartes a casa, vas a la farmàcia i et donen un kit per fer una prova i després tornes el tub a la farmàcia”.
“És una prova molt senzilla que es fa a casa”
Cristina Pané
S’ha de recalcar que en cas que aquesta prova doni positiu no és sinònim de càncer ni molt menys.
Entre un 1% i un 5% de les anàlisis de la femta en el marc del cribratge poblacional revelen la presència de sang oculta. Si el resultat és positiu, es recomana fer una colonoscòpia per conèixer la causa del sagnat i, en la majoria de les ocasions, és per pòlips benignes o altres lesions del tracte digestiu. Només en uns pocs casos s’explica per la presència d’un tumor.