19.4 C
Lloret de Mar
El ple extraordinari d'ahir a la nit

L’IBI només s’incrementarà un 3% el 2020, que és el que preveu la revisió cadastral

En un ple extraordinari i urgent, s'ha aprovat tirat enrere l’increment del 3% que preveien les noves ordenances fiscals, aprovades a finals de l’any passat.

El ple extraordinari d'ahir a la nit

Darreres Notícies

Finalment, l’IBI només pujarà un 3% aquest 2020 a Lloret de Mar, que és l’increment que provoca la revisió del cadastre. En canvi, s’ha tirat enrere l’increment del 3% que preveien les noves ordenances fiscals, aprovades a finals de l’any passat. Així s’ha aprovat aquest dilluns a la nit en un ple extraordinari i urgent.

La mesura ha comptat amb el vot positiu de tots els grups excepte Ciutadans. Tot i així, tots els grups de l’oposició han estat crítics amb l’equip de govern, perquè consideren que ha fet una mala gestió de l’assumpte; en aquest sentit, li retreuen manca de transparència i consideren que si no fos per la pressió que han fet el Govern no hauria rectificat. Unes acusacions que des del govern neguen de manera rotunda.

Els dos partits del Govern, Junts per Lloret i PSC, defensen que l’Ajuntament necessita recaptar un 3% més a través de l’IBI per quadrar el pressupost del 2020. Per això van preveure aquesta pujada quan van aprovar les noves ordenances fiscals. I ara que la Direcció General del Cadastre ha anunciat que farà la revisió a Lloret i que això suposarà als veïns un increment del 3% de l’IBI, ha eliminat la pujada que preveien les ordenances i evitar així que l’IBI pugi fins a un 6%.

En aquesta línia, l’alcalde, Jaume Dulsat, en el ple d’ahir va apuntar que el llistat dels municipis on es farà la revisió del cadastre normalment es fa pública entre setembre i octubre i, per tant, no podien preveure que sortirien a la llista a finals de desembre.

Així doncs, el portaveu de Junts per Lloret, Jordi Sais, defensa que no han fet una mala gestió, sinó que han estat condicionats al retard del cadastre. Jordi Sais ha posat de relleu que el que ha passat a Lloret també ha passat en altres municipis catalans, que igual que Lloret han hagut de fer la rectificació de les ordenances fiscals.

Des del PSC, Francisco Pastor insisteix en què l’equip de govern mai no ha volgut aplicar un 6% d’increment i per això assegura que han actuat amb responsabilitat i nega que hagin cedit a cap pressió de l’oposició.

Són unes declaracions, però, que no satisfan els grups de l’oposició, que insisteixen en criticar la gestió que s’ha fet de tot plegat. Per això aquest dilluns al matí, els deu regidors en bloc han sol•licitat un ple extraordinari que s’haurà de celebrar en els propers quinze dies. Una sessió en què l’únic punt de l’ordre del dia serà la reprovació de la gestió que han fet l’alcalde, Jaume Dulsat, la regidora d’Hisenda, Lara Torres, i el coordinador de l’equip de govern, Francisco Pastor.

Lara Torres, Francisco Pastor, Jordi Sais, Jaume Dulsat i Albert Robert, al ple d’ahir, amb el secretari i l’interventor (NRLL)

En el ple d’ahir, Ciutadans va ser l’únic grup que va votar en contra. La formació havia presentat una esmena en què demanava que en lloc de mantenir l’IBI a les ordenances fiscals es rebaixés un 3%. Esmena que només va rebre el vot afirmatiu de la formació taronja.

El portaveu d’ERC, Jordi Orobitg, va defensar que cal fer una oposició crítica, però respectuosa. I deixa clar que el vot afirmatiu respon a un acte de responsabilitat per evitar que els veïns hagin d’afrontar un increment del 6%. Tot i així, ERC segueix sent molt crítica amb la gestió fiscal d’aquest equip de govern.

En la mateixa línia va votar Lloret En Comú, però el seu portaveu, Miguel Gracia, apunta que es reserva la seva opinió per al ple extraordinari que ha sol•licitat l’oposició.

Des de Força Lloret, Lluïsa Baltrons també és crítica amb la gestió que ha fet l’equip de govern aquestes últimes setmanes. Lluïsa Baltrons també va apuntar que la signatura de l’alcalde sol·licitant la revisió del cadastre a Lloret es va fer el mateix dia a la mateixa hora que es feia el ple de constitució de la Diputació de Girona.

L’alcalde té un termini de quinze dies hàbils per convocar el ple que ha sol•licitat l’oposició; si un cop passa el termini l’alcalde no ho hagués fet, el ple quedaria automàticament convocat al cap de deu dies.

spot_img

El + Vist