L’Ajuntament regularà la circulació dels anomenats patinets elèctrics. Ho preveu la nova ordenança de circulació que es va aprovar al ple d’ahir al vespre i que també elimina la possibilitat de crear zones verdes d’estacionament.
L’oposició va criticar que l’equip de govern hagi tardat tant en elaborar la nova ordenança, que tots els grups consideren completament necessària, i la majoria va coincidir en què hauria de ser més dura amb la circulació dels patinets. Com a resposta, el regidor de Mobilitat, Albert Robert, argumenta que els hauria agradar ser més exigents, però s’han hagut d’atenir a la llei.
Albert Robert també ha apuntat la dificultat que ha representat treballar l’ordenança tenint en compte que la circulació de patinets elèctrics no està regulada per la llei de Trànsit.
Entre altres coses, la nova normativa municipal exigeix a les persones que condueixin patinets elèctrics que vagin documentades, que entre patinet i patinet hi hagi una distància de 50 metres, i que l’empresari que lloga l’aparell informi de la nova ordenança i que vetlli perquè qui lloga el patinet tingui una mínima habilitat.
El MILLOR, que es va abstenir, volia que l’empresa fos responsable subsidiària de les sancions que s’imposin a qui lloga l’aparell. Com que, per llei, no és possible, la formació proposarà que s’incrementin les sancions a pagar per poder retirar l’aparell del dipòsit municipal. El portaveu del grup, Marc Fuertes, assegura que presentaran la proposta en forma de moció al proper ple. L’equip de govern ja ha anunciat que veu bé la mesura i que es reuniran amb el MILLOR per treballar-la.
Qui també és crític és ELLSSP. El portaveu, Paulino Gracia, creu que s’hauria de regular el nombre de botigues que poden llogar patinets i també el nombre d’aparells que té cada botiga. I proposa que es faci a través d’una llei que tingui en compte la contaminació que provoca la recàrrega d’aquests ginys elèctrics.
El regidor no adscrit, Enric Martínez, recorda que la nova ordenança es va començar a treballar arran d’un preu que ell mateix va fer en un ple del 2017 i demana fermesa a la policia local a l’hora de fer complir la normativa.
El portaveu del PSC, Cristian Fernández, apunta que amb l’aprovació de l’ordenança, la normativa municipal es posa al dia per regular una nova activitat.
Entre les al·legacions desestimades n’hi ha una del Síndic del Ciutadà, presentada arran de les queixes de 17 veïns al llarg de l’any passat, molestos per l’ús dels patinets elèctrics. El que demanava el síndic, Joaquim Teixidor, és que directament es prohibeixi la circulació a les persones que lloguen aquests aparells. Un aspecte que el regidor d’Hisenda va argumentar que no pot prosperar perquè es vulnerarien dos articles de la Constitució espanyola, com són la llibertat d’empresa i la igualtat de tots els espanyols davant la llei.
L’altre aspecte de l’ordenança que va generar debat són les zones verdes. Dos mesos després de l’aprovació inicial de l’ordenança, l’equip de govern va decidir eliminar la nova zona d’aparcament per a residents del text. El portaveu d’ERC, Jordi Orobitg, soci de govern, argumenta que la seva intenció era oferir un espai gratuït per als veïns i de pagament per als visitants. Però, legalment, això no és possible.
ICV – EUiA volia que s’oferís el pàrquing gratuït als ciutadans, però en no ser possible per llei, veuen bé que l’Ajuntament hagi decidit retirar la zona verda de l’ordenança.
C’s, en canvi, està a favor de la zona verda. La formació taronja considera que Lloret té un problema greu d’estacionament i creu que la zona verda afavoriria molt els veïns, que podrien pagar un preu molt baix per poder aparcar.
Després d’un extens i tens debat, el ple va aprovar de manera definitiva la nova ordenança de circulació de vianants i vehicles, amb el suport de tots els grups, excepte el MILLOR i C’s, que es van abstenir.