Lloret i Blanes han impulsat conjuntament el Pla d’Ordenació Forestal, una eina de prevenció d’incendis pionera a Catalunya. El pla engloba, per primera vegada, dues poblacions, que treballen conjuntament amb l’administració, entitats i agents del territori.
L’objectiu és augmentar la resiliència dels boscos d’aquests dos municipis als focs i al canvi climàtic. A més, aquest pla proposa que els propietaris forestals s’uneixin per accedir tant a subvencions de conservació i manteniment com per a possibles explotacions de fusta, suro o recollida de pinyols.
Cal tenir en compte que Blanes i Lloret es troben en una zona de “molt alt risc” d’incendis forestals, tal com estableix el Mapa de Risc d’Incendi de Catalunya.
El regidor de Gestió Forestal, Jordi Orobitg, matisa que, d’una banda, es volen prevenir els incendis i, de l’altra, es vol fomentar la implementació d’alguna indústria de gestió forestal a Lloret.
“Entenem que és necessari fer aquest pla, perquè tenim un terme municipal molt gran i el percentatge més elevat d’ocupació sobre el territori és de massa forestal i això provoca diversos problemes”
Jordi Orobitg
Segons Orobitg, el terme municipal de Lloret és de 44 quilòmetres quadrats i el 80% del territori està ocupat per massa forestal.
El regidor reconeix que els aprofitaments de fusta són molt complexos, però sí que se’n poden fer d’altres que tenen a veure amb la biomassa.
“Els aprofitaments de fusta són complexos, perquè no tenim ni moltes varietats riques ni amb un nombre suficient, però sí que és factible fer altres aprofitaments que tenen a veure amb la biomassa”
Jordi Orobitg
El pla s’ha impulsat amb una subvenció de la Diputació de Girona i es presentarà públicament l’1 de març, en un acte a Blanes, amb la intenció que pugui començar a aplicar-se abans que acabi el primer semestre de l’any.