Lloret de Mar rebrà unes 10.000 tones de residus provinents de l’abocador de Solius un cop aquest tanqui les portes. Aquest dimecres, la Generalitat ha acordat amb els ajuntaments que aboquen a Solius, que són una quinzena, que l’abocador es convertirà en una planta de transferència, és a dir, un lloc de pas per a les deixalles.

A banda de Lloret, també seran receptors Vacarisses, amb unes 20.000 tones i Pedret i Marzà, amb unes 5.000. El president de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, explica que és la millor solució per als ajuntaments, que no hauran de canviar la ruta, ja que seguiran deixant la brossa a Solius i, des d’allà, es derivarà a les plantes pertinents.
“Donem una solució factible i el menys dolorosa possible per als ajuntaments, de qui estem absolutament al costat, perquè no suposa canvis per a les seves rutes”
Isaac Peraire
Els ajuntaments han acceptat la proposta perquè, entre altres coses, no els suposarà modificar els contractes vigents ni les rutes de recollida. Sí que se’ls incrementarà el cost per tona de deixalles, però aquesta diferència serà només de 18 euros (passant dels 118 als 136 euros).
Isaac Peraire també destaca que Lloret de Mar, Vacarisses i Pedret i Marzà tenen plantes de tractament, la qual cosa permetrà que, abans de llençar les escombraries a l’abocador, se’n separi allò que es pot reciclar. De fet, l’objectiu de la Generalitat és que això permeti reduir a la meitat les 40.000 tones de deixalles que anualment es llançaven a Solius.

Isaac Peraire sí que ha admès, però, que la solució proposada ha vingut “per donar sortida a aquest capítol” del serial de Solius. En aquest sentit, recorda que hi ha un altre litigi, que també n’afecta la planta de compostatge, i que pot comportar que s’hagi de clausurar del tot i cessar l’activitat.
“Esperem que aquesta solució pugui donar estabilitat per un temps, però estem amatents a les situacions que puguin venir”
Isaac Peraire
El responsable de l’Agència de Residus ha aprofitat el moment per enviar un missatge de conscienciació a la població per reduir, entre tots, el nombre de deixalles que generem: “És el moment per recordar a la ciutadania que els residus que genera van a algun lloc i fins ara anaven a Solius, amb tots els costos que suposa, ambientals, socials, econòmics… Ara han d’anar a un centre de tractament. Sobretot: si en generem menys, n’hi hauran d’anar menys i, per tant, menys costos”.
“Si generem menys residus, n’hi hauran d’anar menys, a la planta de triatge, i, per tant, menys costos ambientals, econòmics, etcètera”
Isaac Peraire
En total són quinze pobles, repartits entre el Gironès i el Baix Empordà. De fet, el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manuel Loureiro, ha avançat que en el termini d’entre un i dos mesos hauran enllestit un estudi per implantar una planta de tractament a la comarca, que serà tant de triatge com de transferència.
“El Consell Comarcal del Baix Empordà s’ha compromès a tirar endavant un estudi sobre una estructura definitiva a la comarca, que és el que més ens falta”
Joan Manuel Loureiro
Acció Climàtica ha anunciat que la resolució de clausura de l’abocador de Solius se signarà demà divendres i que el 12 de febrer serà l’últim dia que rebrà deixalles. Recordem que amb aquest tancament el Govern compleix una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), avalada també pel Tribunal Suprem, que ordena tancar el dipòsit.
Les declaracions les ha recollit l’Agència Catalana de Notícies (ACN) a la trobada celebrada aquest dimecres al Consell Comarcal del Baix Empordà entre els alcaldes afectats i els representants de la Generalitat.