Lloret de Mar és el municipi de les comarques gironines que cada any perd més llocs de treball entre la tardor i l’hivern. Ho denuncia la UGT, que posa de manifest que en el conjunt de la província es perden 22.000 llocs de feina. El sindicat alerta que aquesta situació provoca que la renda familiar de la demarcació estigui per sota de la mitjana catalana.
La UGT ha analitzat les dades d’ocupació des del 2009 i n’extreu que hi ha un “patró” que es repeteix a les poblacions turístiques, perquè els llocs de treball que hi ha a l’estiu baixen estrepitosament durant l’hivern. La Selva marítima, i molt especialment Lloret de Mar, registra l’índex d’inestabilitat laboral més alt amb un 35%.
Al Baix Empordà, es troba en el 20% i a l’Alt Empordà, en el 15%. A la resta de Girona, la variació és menor i se situa al voltant del 2%. El secretari general de l’UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, ha atribuït aquesta situació a la dependència del turisme. I ha matisat que el segon semestre d’aquest any es va acabar amb 327.000 llocs de feina reals (sumant contractes i treballadors autònoms). La previsió és que s’acabi el mes de desembre amb uns 305.000.
Casas ha remarcat que l’índex d’estacionalitat laboral de la demarcació és molt superior a la mitjana catalana. I matisa que, tot i que a l’interior les xifres són més baixes, continuen estan molt per sobre de la mitjana catalana, que no arriba a l’1%.
Així doncs, “podem dir que un de cada quatre llocs de treball de les comarques gironines és obertament estacional“, insisteix. Segons Casas, aquesta situació incideix greument en les rendes familiars gironines, que són un 15% inferior a la mitjana catalana. “Treballar uns mesos a l’any evidentment empobreix”, conclou.