Actualment hi ha més de 100 milions de refugiats al món. Una xifra que ha d’anar a més en part pel canvi climàtic. Aquesta dada es posa de relleu avui, Dia Mundial dels Refugiats. Aquest 20 de juny, Lloret de Mar se suma a l’efemèride amb una ‘performance’ a la platja.
La jornada permet explicar la feina que fan entitats com la Creu Roja, que s’encarreguen d’acollir als refugiats al nostre territori. Des que s’ha estabilitzat l’arribada dels desplaçats ucraïnesos, els països que demanen més asil a les comarques de Girona són Colòmbia, Hondures, Venezuela i Mali.
Anna Serra, de la Creu Roja de Girona, explica que atenen les necessitats “d’allotjament i menjar, a més de donar formació, suport psicològic, assessorament jurídic, orientació laboral i ajuda en la recerca de feina”. Dins del programa d’acollida de refugiats, Creu Roja disposa de 67 places repartides a Lloret i en altres punts del territori. “És una acollida temporal, quan coneixen l’entorn i reben formació”, afegeix.
Anna Serra afegeix que la finalitat és que els demanants d’asil puguin obtenir l’estatut del refugiat i assolir així una certa autonomia. És a dir, que visquin pel seu compte, tot i que sempre se’ls fa un seguiment. Si no troben feina, se’ls dona ajuda económica per a pagar el lloguer i altres despeses.
Tot plegat es posa de relleu avui, 20 de juny, Dia Mundial dels Refugiats. Lloret se suma a la jornada amb una activitat a la platja. A la sorra s’hi ha muntat un laberint amb què es llegeix la paraula SOS i al centre s’hi ha plantat una tenda de campanya. La iniciativa planteja als vianants el fet de ‘I si fosssis tu?’, en referència en què tots, en algun moment, podem ser persones refugiades i necessitar ajuda.
Aquesta activitat compta amb la col·laboració de les entitats Plurals, MIA, Aurora, Cáritas i Creu Roja.