Avui, 10 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Una jornada que ens permet posar sobre la taula unes dades preocupants. Un de cada set joves de Catalunya té un problema de salut mental, i aquesta problemàtica està directament relacionada amb la precarietat i la desigualtat social. Les persones d’entre 18 i 34 anys són les que més visites fan als serveis de salut mental. El suïcidi s’ha convertit en la primera causa de mort no natural entre la joventut. Aquesta “situació d’emergència” no només cal abordar-la amb polítiques sanitàries, sinó també socials.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, el 75% dels quals comencen abans dels 18 anys. En els darrers 25 anys la situació es fa més patent que mai, amb un augment del 75% de la depressió i l’ansietat entre els adolescents. La psicòloga infantil i juvenil Patrícia Pérez explica que “quan els joves venen a la consulta i demanen ajuda, ja es troben en un punt crític dels problemes de salut mental”.
Patrícia Pérez considera que la solució passa per prevenir aquests tipus de problemes i que l’entorn idoni és l’escola, on hi ha pocs recursos i estan desborrdats. Per això, recomana un “reforç” en aquest tipus d’especialistes.
L’associació Obertament, que lluita contra l’estigma en salut mental a Catalunya, ha publicat algunes xifres que fan palesa la necessitat d’abordar el problema de la discriminació habitual de les persones amb malalties mentals.
Gairebé un 19% dels adolescents i joves amb un trastorn mental diuen que han patit discriminació per part del professorat, i prop d’un 30% manifesten haver patit la discriminació dels companys d’estudi. Per por a ser vistes o tractades de manera diferent, més de la meitat de les persones afectades decideixen ocultar-ho a docents i alumnes. És per això, que és fonamental tractar el tema a les aules i treballar la prevenció i la detecció.
Aquest dimarts, 10 d’octubre, es commemora el dia mundial de la salut mental, que enguany té com a lema: “Salut Mental, dret humà universal”.