Qualsevol persona que sospiti que pot haver estat víctima d’una punxada en un local d’oci nocturn pot optar a rebre profilaxi per exposició al VIH i a fer-se anàlisis toxicològiques com més aviat millor.

Són les dues principals novetats que recull el nou protocol de la Generalitat davant un seguit de punxades en discoteques. Entre els casos de punxades detectades a Catalunya no s’ha trobat cap vinculació amb algun delicte posterior, com robatoris o agressions sexuals.
Ja hi ha hagut una 20a de denúncies per aquests fets, la gran majoria de les quals interposades per dones. La major part de les punxades, una dotzena, s’han produït a Lloret de Mar i la resta, a Barcelona.

El darrer cas conegut s’ha produït a Girona, després que una noia anés divendres a la nit al servei d’urgències de l’Hospital Josep Trueta. Va explicar que estava atordida des de la nit anterior i que podria haver estat punxada amb algun tipus de substància. Els Mossos ho investiguen.
Què fer davant d’una sospita de punxada
Si s’intueix que algú ha estat víctima d’una punxada, el protocol subratlla sis passos que recomana seguir:
- Fer cas de les sensacions de la persona afectada, oferir-li suport o demanar ajuda.
- Evitar anar directament a casa. Cal dirigir-se a un centre sanitari com més ràpid millor i amb acompanyament.
- Un cop al centre sanitari, s’activa el protocol de “punxada accidental” i es valora administrar la profilaxi per possible exposició al VIH. És una intervenció que cal fer en un màxim de 72 hores després de la punxada.
- Cal que la víctima es faci una anàlisi toxicològica ràpidament. En cas que es consideri oportú, el centre sanitari proporcionarà suport psicològic a la persona afectada.
- En cas que se sospiti que hi ha pogut haver una agressió sexual, s’activarà el protocol d’atenció específic.
- Fer un acompanyament a la víctima i denunciar la punxada. Les persones afectades poden dirigir-se a les comissaries dels Mossos d’Esquadra per tramitar la denúncia.

Finalment, el protocol recomana als ajuntaments i ens locals reforçar les estratègies de prevenció i la coordinació, i als mitjans de comunicació, que informin “sense crear alarma social” i amb respecte “al dret a la intimitat de la persona afectada i del seu entorn”.
A banda, recorda que qualsevol persona que rebi una punxada té a la seva disposició la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes i LGTBI-fòbiques, present arreu de Catalunya (SIAD, SIE, SAI i el telèfon 900 900 120, disponible cada dia durant les 24 hores).