Aquest divendres a la nit se celebra la revetlla de Sant Joan i, per tant, és un moment de molta gresca i diversió per a bona part de la població. Però no tothom ho gaudeix. De fet, hi ha persones per a qui la nit es converteix en un malson i cal que prenguin mesures per aïllar-se dels petards. I qui també pateix molt aquesta tradició són els gossos.
Ja fa un temps que alguns col·lectius promouen campanyes de sensibilització per intentar que la vetllada sigui més amable per a tothom. Un dels col·lectius afectats és el de les persones amb autisme.
Tot i que la presidenta de Pas a Pas, Eva Palau, assenyala que no podem generalitzar, sí que reconeix que hi ha una gran part d’aquest col·lectiu a qui li generen molt d’estrès els petards i, en casos extrems, fins i tot els provoquen dolor físic. “Les persones amb hipersensibilitat, la seva manera de percebre aquest estímul és amb molta més intensitat, fins al punt que persones amb autisme que ho poden expressar ens diuen que poden sentir dolor físic, amb una llum intensa, amb un soroll intens o amb alguna sensació que per ells senten d’una manera molt més forta”, ha explicat Eva Palau.
“La manera de percebre els estímuls de les persones amb hipersensibilitat és amb molta més intensitat, fins al punt que persones amb autisme que ho poden expressar ens diuen que poden sentir dolor físic”
Eva Palau
Eva Palau vol deixar clar que, en cap cas, la intenció és prohibir que la gent celebri aquesta festivitat i és conscient que hi ha persones a qui agraden molt els petards. Però sí que considera important fer campanyes de sensibilització perquè la ciutadania prengui consciència que hi ha persones que pateixen molt i, a més a més, proposa alguna idea per regular el llançament de petards.
“Es podrien posar zones o marcar moments del dia en què es puguin tirar els petards, zones que no estiguessin molt a prop de les zones de vivenda, igual que s’habiliten zones per fer fogueres”
Eva Palau
Uns altres éssers vius que solen patir més que gaudir la revetlla de Sant Joan són els gossos. Marc Giral, veterinari del centre El Vellmarí, aconsella a tothom que pugui fer-ho que marxi amb la seva mascota a llocs aïllats, com cases rurals a la muntanya.
Tot i així, és conscient que no tothom vol ni pot marxar, de manera que també explica que hi ha un nou gel que s’aplica a la geniva i que relaxa els animals sense deixar-los adormits. “És una cosa que està agradant molt a les famílies, perquè és de molt fàcil utilització i l’única indicació és que s’ha d’anar repetint cada dos o tres hores, perquè el seu efecte és molt més curt i, per tant, és per a animals que estaran acompanyats durant tota la nit”, ha afegit.
“Hi ha un nou gel que en cap cas deixa l’animal sedat, simplement li treu la por, el des-sensibilitza i veus el teu animal tranquil”
Marc Giral
En cas de quedar-se a casa, és important, en la mesura que es pugui, passar tota la revetlla amb l’animal, mantenir-li la rutina i aïllar-lo de l’exterior.
“El primer que es demana sempre és que es mantingui una rutina, que l’animal no vegi que hi ha coses diferents a casa per ser una nit”
Marc Giral
Si no hi ha més remei, es pot aplicar una medicació sedant, però Marc Giral no ho aconsella, tot i que és el que s’ha utilitzat tradicionalment.
“Amb les medicacions sedants, és una mica un problema, perquè l’animal només està adormit, no està des-sensibilitzat dels sorolls: l’animal escolta igual els sorolls, passa la por igual, l’únic és que no es mou”
Marc Giral
Conscients de la sensibilitat d’alguns col·lectius i de les mascotes davant del soroll dels petards convencionals, l’empresa La Traca aquest any ha obert la primera caseta de petards silenciosos a Barcelona.