El lloretenc Ramón Vilaró ha presentat a l’Havana el documental Constante y el Floridita de Hemingway, que relata la vida de Constante Ribalaigua i la seva aventura en la reinvenció del daiquiri i en el món d’El Floridita.
Ramón Vilaró remarca, això sí, que el lloretenc no només va ser famós pel daiquiri, sinó que va crear cinc dels deu còctels més famosos de Cuba.
“Constante sempre desperta molt d’interès en el món dels cantineros per haver set l’home que va modificar el famós daiquiri, però també perquè va crear 5 dels 10 còctels més famosos de Cuba”
Ramón Vilaró
Tot i així, el documental, amb guió i direcció de Ramón Vilaró, no se centra només se centra en la figura de Constante, sinó que fa una crònica sociològica dels anys previs a la revolució de Fidel Castro contra el govern corrupte de Fulgencio Batista, i mostra fotografies i gravacions periodístiques d’aquella època. Segons Ramon Vilaró, amb aquests elements i amb la música més popular del moment a l’illa caribenya, se’n recrea l’entorn cultural i social.
El film es va presentar a la Setmana Cultural espanyola a Cuba, amb presència de gairebé tots els seus protagonistes. També se’n va fer una presentació amb motiu del 205 aniversari del mític El Floridita, amb premsa i autoritats, i persones del món de la cocteleria. I, a més a més, es va projectar en el sopar de gala del Congrés Mundial de Cocteleria, que es va inaugurar a la ciutat de Varadero, amb més de 55 delegacions nacionals i amb una competició oberta per determinar quins seran els millors còctels.
Per a Ramón Vilaró és un orgull i un plaer haver pogut portar el documental a Cuba, després de presentar-lo a nombrosos festivals d’arreu del món, entre els quals el Festival de Màlaga i el Festival Internacional de cinema de Girona. I ha guanyat els festivals de Singapur i de Berlín, en la secció de gastronomia i cocteleria.
“El documental ha arribat a Cuba després d’un llarg trajecte de gairebé dos anys per festivals en diferents parts del món”
Ramón Vilaró
El periodista lloretenc té altres projectes entre mans lligats amb Cuba, relacionats amb el tabac, i que també tenen amb arrels lloretenques i del Maresme. Tot i així, encara no n’ha revelat més detalls.