Sensibilitzar l’opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, econòmica i cultural. Aquest és el missatge del manifest institucional que ha llegit el col·lectiu Som Capaços aquest divendres, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
La lectura s’ha fet a la plaça Pere Torrent en un acte amb format reduït, atesa la situació de pandèmia. Diverses persones han participat en la lectura del manifest, defensant que la diversitat és inherent a la persona i a la societat i que la diversitat enriqueix a tothom.
Cristina Marquès, ànima de Som Capaços, ha estat la primera a llegir. L’han seguit altres persones amb diversitat funcional, diferents entitats que treballen amb persones amb diferents capacitats i representants de l’Ajuntament.
“Mostrar els beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida”
Cristina Marquès
“Volem que la ciutat faciliti la nostra presència activa, que es fomentin oportunitats i espais per donar-nos a conèixer”
Andrea Sánchez
“Volem fomentar la convivència i el coneixement mutus, desfer estereotips”
Noelia Castillo
Per exemple, la presidenta de l’AMPA del Ventijol, Cristina Garrido, ha col·laborat amb la causa i ha assenyalat que tant de bo no s’haguessin de celebrar jornades com aquesta.
“Els que tenim un familiar amb característiques especials voldríem no haver de celebrar aquest dia, perquè estarien acceptats dins la societat”
Cristina Garrido
Eva Palau, de Pas a Pas, ha posat èmfasi en què “ser diferent suma” i, per tant, cal donar visibilitat al col·lectiu i que la societat s’enriqueixi amb aquesta diversitat.
“Són persones amb capacitats diferents, però no per això són inferiors ni menys, sinó tot al contrari, ser diferent suma”
Eva Palau
També ha col·laborat amb l’acte Punt d’Equilibri. La seva responsable, Constanza Ángel, creu que cal remarcar que tothom té capacitats i que “la paraula discapacitat no existeix”.
“Servir tots servim per alguna cosa i per a mi la paraula discapacitat pràcticament no existeix”
Constanza Ángel
En la mateixa línia, s’ha expressat el regidor de Diversitat Funcional, Albert Ferrández, que opina que caldria canviar el vocabulari que fem servir, perquè la paraula discapacitat ha quedat obsoleta.
“Discapacitat té una connotació negativa i crec que hem de canviar el vocabulari i parlar de capacitats diferents o diversitats funcionals, que és un llenguatge més inclusiu”
Albert Ferrández
També l’alcalde, Jaume Dulsat, ha assistit a l’acte i ha matisat que cal donar visibilitat al col·lectiu i que se n’han de reivindicar els drets sempre.
“Hem de visibilitzar la necessitat que les persones amb capacitats diferents tenen tot el dret del món a tenir una vida plena”
Jaume Dulsat
Amb una tarda freda, el públic ha pogut degustar una xocolata calenta solidària amb l’Escola Ventijol. A més, el trenet de la Repera també ha fet voltes a la plaça per als més petits, també amb l’objectiu de recaptar beneficis per al Ventijol.