16.5 C
Lloret de Mar

Un reivindicatiu Síndic del Ciutadà presenta la Memòria del 2020 al ple municipal

L'exposició de Joaquim Teixidor, en què ha fet diverses demandes i crítiques a algunes accions del Govern, ha generat certa tensió al ple. Tot i així, Teixidor també ha felicitat algunes actuacions, com la tasca del personal de Serveis Socials o d'Habitatge.

Darreres Notícies

Tensió en la presentació de la Memòria del Síndic del Ciutadà del 2020 en el ple municipal d’aquesta tarda. Un Síndic reivindicatiu ha fet un llistat de demandes i crítiques, algunes de les quals el Govern municipal ha negat de manera rotunda.

Joaquim Teixidor ha començat la seva intervenció reivindicant la creació de llocs de treball a la plantilla municipal per regularitzar la situació anòmala provocada per la crisi del coronavirus. Però, especialment, ha reclamat més personal en el servei de neteja dels equipaments municipals, ja que ha explicat que s’han reduït les hores del servei. I també ha reclamat més personal per als serveis socials de l’Ajuntament, a qui ha volgut mostrar el seu reconeixement i suport.

Paral·lelament, Teixidor ha criticat que sigui obligatori haver de demanar cita prèvia per fer algun tràmit a l’Ajuntament i assegura que el col·lapse de l’atenció ciutadana ha generat greus repercussions en persones que ja es trobaven en situacions preocupants.  Joaquim Teixidor ha matisat que l’ús de la cita prèvia ha de ser de caràcter voluntari i mai una obligació, ja que això podria ocasionar problemes per a persones en situació de vulnerabilitat. En aquesta línia, també ha demanat que no es repeteixi el greuge i la tardança per a les famílies en l’entrega de les beques menjador.

Quim Teixidor també ha parlat dels espais de lleure, que assegura que estan molt necessitats d’un manteniment correcte. En aquest sentit, creu que seria bona la incorporació d’agents cívics al departament de Medi Ambient per garantir un bon ús de tot l’espai públic.

A més, el Síndic ha insistit amb alguns aspectes que ja havia fet arribar al ple, com ara que es creïn aparcaments privats en espais públics, que la plantilla municipal cobri una part del salari amb una targeta per bescanviar en establiments de Lloret (de manera voluntària) o que es millori el menjar de l’hospital sociosanitari. Això sí, ha tornat a reconèixer que la gestió d’aquest centre ha millorat molt en els últims mesos.

Davant de totes aquestes qüestions, el regidor Jordi Sais, com a portaveu de l’equip de Govern, ha matisat alguns aspectes, com ara que s’han fet moltes actuacions de manteniment dels espais de lleure públics o que les beques menjador s’han entregat totes, encara que hagi estat amb retard i retroactivitat per les complicacions que ha ocasionat la crisi del coronavirus.

Pel que fa als serveis de neteja dels equipaments municipals, l’alcalde, Jaume Dulsat, ha matisat que no s’han retallat, sinó que s’han adequat a la situació; en aquest sentit, ha explicat que s’han intensificat en espais oberts al públic, com als lavabos de la Biblioteca, i que s’han reduït en despatxos municipals.

Tot i la tensió, el Síndic també ha felicitat algunes accions del Govern municipal, com ara la feina feta des de la secció d’Habitatge. En aquest sentit, ha exposat que el Pla d’Habitatge del 2017 marca que, per al 2024, Lloret haurà de disposar de 1.984 habitatges destinats a polítiques socials i per al 2029, de 2.617. Actualment, hi ha uns 120 pisos que es gestionen des de la secció d’Habitatge; una xifra molt baixa davant les necessitats actuals. Però Teixidor ha felicitat la campanya de l’Ajuntament per buscar pisos dins del programa Reallotgem, impulsat per la Generalitat.

Per tal d’incentivar els propietaris que disposen de pisos per llogar, el Síndic suggereix que se’ls bonifiquin una part de l’IBI, tal com es fa en altres poblacions; i també que, en determinades circumstàncies i condicions, es permeti la transformació de locals en planta baixa en habitatges destinats a lloguer social, sempre complint amb les condicions d’habitabilitat que les diferents normatives prevegin.

De la Memòria del Síndic del 2020, destacar que ha fet 242 actuacions. La majoria, 139, han estat consultes. Pel que fa a les queixes, n’ha registrat 98, la majoria vinculades amb el servei de Benestar i Família, Gestió Tributària i Mobilitat i transports. 

spot_img

El + Vist