Molt bones valoracions de la primera Estada Marina Universitària organitzada per Xatrac a Tossa de Mar. Una iniciativa que s’havia fet alguna vegada amb adolescents i que aquest any s’ha volgut obrir a l’àmbit universitari.
El responsable de Xatrac, el biòleg marí Santi Escartín, està molt content de l’experiència i creu que un dels aspectes més rellevants que han après els universitaris és la incertesa que presenta el fons marí i com poden canviar els resultats finals respectes a les perspectives.
Aquesta primera edició ha comptat amb cinc participants, perquè s’ha hagut d’organitzar a última hora, però s’espera que la iniciativa es pugui repetir i s’incrementin els inscrits.
El projecte ha comptat amb diferents procediments. S’ha analitzat el cens de peixos i el d’eriçons de mar a Cala Giverola i Es Codolar. A més, s’ha fet una valoració de l’estat de les comunitats algals de tota la zona costanera de Tossa a través de la metodologia CARLIT.
L’activitat, a més, ha permès als participants investigar la qualitat de l’aigua de diverses platges del municipi tossenc, com són la Badia de Tossa, Cala Giverola, Es Codolar o Ses Illetes. Els resultats de l’estudi han determinat que, majoritàriament, és molt bona, tot i que Santi Escartín recorda que se n’ha de tenir cura.
Els alumnes s’han dividit per fer treball a l’aigua i d’oficina, de manera que han après a fer mostreigs, però també a desenvolupar projectes d’estudi, realitzar informes, i fer tasques de divulgació i comunicació.

En les valoracions finals, els participants s’han mostrat molt satisfets de l’experiència. Un d’ells és l’estudiant de Biologia Oriol Moreno, que reconeix que es van sorprendre en descobrir la gran diversitat que hi ha al fons marí de Tossa, tan a prop de casa.
Xatrac ha dut a terme aquesta estada a Tossa de Mar per les facilitats que ha donat el municipi a l’hora de poder-s’hi estar dues setmanes allotjats fent els estudis pertinents