Detectar com ens sentim és el primer pas per fer front al que els experts anomenen “fatiga pandèmica”. Una patologia que es tradueix en sensació d’apatia, desmotivació i esgotament mental provocats per la crisi de la Covid-19 i tots els seus efectes.
En aquest sentit, la psicòloga lloretenca Sònia Campos, especialitzada en psicologia en situacions de crisi, apunta que l’ansietat pot venir produïda per motius molt diversos, com ara la por al contagi, les constants notícies enfocades a les desgràcies causades per la malaltia, la por a perdre la feina o la soledat causada per la falta de contacte amb amics i família, entre moltes altres coses.
Aquesta alerta constant en què vivim s’està prolongant molt en el temps i la incertesa de no saber quan acabarà aquesta situació fa que siguin milions les persones arreu del món que pateixen “fatiga pandèmica”, no només els que s’han contagiat de coronavirus o han tingut algú molt proper que ha patit la malaltia.
Els símptomes són també molt diversos: no poder dormir, falta de concentració, tristesa, un nus a l’estómac permanent, sensació d’ofec… La psicòloga recorda a la ciutadania que la situació no la podem controlar, però sí que podem controlar com vivim aquesta situació nosaltres mateixos. El més important, com diem, és detectar què ens passa i, sobretot, comentar-ho amb altres persones.
“La situació és la que és, no hi podem fer res. Però sí que podem decidir com vivim aquesta situació. cal validar els nostres sentiments i, sobretot, comentar-los amb els altres”
sònia Campos
Un altre aspecte a tenir en compte és que hem d’evitar estar tot el dia connectats a la informació que apareix relacionada amb el coronavirus. És imprescindible desconnectar de tant en tant i, segons la psicòloga, amb una hora al dia per informar-se de com està tot n’hi ha prou.
Per a Sònia Campos, és molt important tenir una bona salut mental i defugir dels estereotips que envolten sovint les malalties mentals. En aquest sentit, recomana a tothom que tingui problemes que es posi en mans de professionals o bé que busqui formacions al respecte, aprofitant sobretot que avui en dia hi ha diverses propostes virtuals, com ara els tallers que s’ofereixen des de Dipsalut.
També cal tenir en compte que ningú no s’ha de sentir malament en cas que la situació de pandèmia li hagi provocat el sentiment contrari, és a dir, que se senti bé perquè el que està passant l’ha beneficiat en algun aspecte. La psicòloga posa èmfasi en què cada persona és un cas particular i que cadascú ho viu d’una manera diferent.