Unes 300 persones han assistit aquest diumenge a la inauguració de la Gurdwara de Lloret. És el lloc de culte de la religió sikh, provinent de la Índia i que a Lloret té uns 500 fidels. De fet, la traducció de Gurudwara és casa de Déu, mentre que sikh vol dir alumne. És una de les moltes coses que s’han explicat a l’acte d’aquest diumenge, que ha durat tot el matí i ha permès als assistents veure el centre i gaudir d’una celebració sikh.
L’acte estava obert a tothom i, de fet, han estat molts els lloretencs d’altres religions que s’han acostat al Gurdwara on, per entrar, cal treure’s les sabates i tapar-se el cap amb un mocador o turbant. Un cop a dins, hi ha hagut música en directe i s’ha degustat menjar de la Índia. De fet, una de les principals missions dels Gurdwara és poder repartir menjar entre totes les persones necessitades, amb la idea que ningú no passi gana. Ho ha remarcat el portaveu de la comunitat sikh a Catalunya, Gangandeep Singh Khalsa.
A partir d’ara, la Gurdwara estarà oberta cada dia i tothom qui ho vulgui podrà anar-hi a resar o a menjar. I el diumenge serà el dia de trobada entre tota la comunitat de Lloret. El representant dels sikhs fa una crida perquè tothom s’hi acosti, sigui de la religió que sigui.
L’alcalde, Romà Codina, considera molt positiu que la població estigui oberta a tenir centres de culte de diferents religions, perquè tothom pugui tenir el seu espai al municipi. L’alcalde demana als veïns que no es tanquin en banda i que s’acostin a conèixer la comunitat sikh i recorda que la diversitat cultural és molt enriquidora.
En la mateixa línia, el director general per la Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch, creu que l’obertura d’aquesta nova Gurdwara és el reflex de la diversitat religiosa que hi ha a Catalunya. La idea d’obrir una Gurdwara a Lloret va néixer fa tres anys i des d’aleshores el procés ha estat lent. Bosch, però, remarca que els principals problemes són més per temes administratius que no pas per la convivència amb els veïns.
Per la seva banda, els veïns del Rieral, remarquen que el que ells han demanat en tot moment és que es complís la legalitat a l’hora d’obrir el temple i que es garantís la bona convivència amb els veïns, segons una membre de l’entitat, Inés Jávega.
Arreu de Catalunya hi ha un total de deu Gurdwares.