La Diputació de Girona demana la col·laboració de les famílies per tal de localitzar el mosquit tigre en cases particulars de la demarcació. Ho fa a través d'una campanya que ha engegat en més de 200 escoles, entre elles, les de Lloret de Mar.
D'entrada ha informat els alumnes sobre què és el mosquit tigre i l'impacte que té en la salut de les persones. Es tracta d'un insecte agressiu, que genera picades doloroses i que podria transmetre malalties. A més, es reprodueix amb molta facilitat, amb només una petita quantitat d'aigua. Per exemple, la que queda en un test quan es rega una planta.
Pau Batlle, de l'àrea de polítiques i promoció de Dipsalut, remarca que l’objectiu és que “la mainada conegui el mosquit tigre, com posa els ous, vola i pica, per tal de poder detectar-ne els punts”.
Si la primera fase del projecte ha consistit en dur a terme xerrades informatives als centres escolars, ara arriba la segona. Es demana als escolars que investiguin casa seva i que, amb l’ajuda dels pares, portin mostres que permetin ampliar la zona de cobertura.
L'objectiu és accedir a l'àmbit privat, on no poden arribar les administracions per si soles. “Nosaltres podem controlar fonts, embornals… però no entrar en balcons, jardins i patis, que és on hi ha més incidència”, explica Pau Batlle. Afegeix que la finalitat és “conscienciar les famílies” que no cal deixar aigua embassada a l’exterior.
Les mostres recollides pels alumnes es portaran a les escoles i aquestes les faran arribar al Servei de Control de Mosquits. Allà s'analitzaran i es determinarà si realment es tracta de l'insecte.
La campanya, que s'ha de completar en un parell de mesos, comporta cada any l'entrega de 1.500 mostres amb larves de mosquit. En cada edició, hi ha més famílies implicades.