Els joves que viuen a Lloret de Mar tenen feina, bàsicament de temporada, utilitzen el castellà per comunicar-se entre si, tot i que coneixen perfectament el català, i els que tenen origen immigrant viuen emancipats dels pares. Aquest és el perfil que dibuixa una enquesta feta per l’Ajuntament, per conèixer la realitat del jovent de la vila. Via telefònica es van enquestar veïns d’entre 15 i 29 anys entre els mesos de setembre i octubre de l’any passat.
Els resultats es presentaran en públic demà a la tarda, però avui a la ràdio ja hem pogut saber-ne alguns detalls. El regidor de Joventut, Ignasi Riera, subratlla que, a diferència del conjunt de Catalunya, “molts joves de Lloret tenen feina tot l’any o de temporada, i per tant no perceben com un problema el fet de no trobar feina, però sí que en volen (de fixa) tot l’any”.
Segons els resultats de l’enquesta, els joves entenen i parlen el català, però “la llengua vehicular (la que fan servir per comunicar-se) és el castellà, a causa de la multiprocedència de la població”. Un altre aspecte que destaca de l’enquesta és la diferència entre els joves nascuts a Lloret i els que vénen de fora. Els primers estudien i encara viuen amb els pares. Mentre que els joves immigrants “estan emancipats, molts d’ells ja arriben sols a Lloret i viuen pel seu compte en un pis, amb algun amic”.
Els detalls de l’enquesta es donaran a conèixer aquest divendres, a partir de les 6 de la tarda. Serà al Centre Cívic del Rieral. L’acte servirà per crear, amb els joves, grups de treball temàtics, per tal de plantejar accions de futur. Tot plegat ha de formar part del Pla de Joventut de l’Ajuntament.
Després de difondre els resultats de l’enquesta, es projectarà un documental titulat ‘Zoomers’. L’han elaborat joves de Lloret, de Sant Hilari Sacalm i d’Osor.