Una de les situacions més complicades d’afrontar arran de la crisi del coronavirus és el dol quan mor una persona estimada. Els malalts de coronavirus moren sols, aïllats a l’hospital o a les residències, i les famílies no els poden acompanyar en els últims moments, però tampoc no poden aplegar-se per fer un ritual de comiat i consolar-se entre elles. Per poder fer front al dol en aquestes circumstàncies, l’escola d’educació emocional VEIE, de Lloret de Mar, i la Universitat de Girona (UdG) donen una sèrie de consells.
La psicòloga Mònica Cunill argumenta que no poder fer un procés de dol de manera natural pot tenir efectes negatius més endavant, que poden derivar en malalties mentals i, fins i tot, físiques. La psicòloga reconeix que les recomanacions que fan no trauran el dolor a les persones que han perdut un ésser estimat, però podran prevenir els efectes negatius. Una de les propostes és fer un petit ritual des de casa. Aquest ritual no substitueix el comiat públic que es podrà fer més endavant per rebre l’escalf de la gent estimada, però ajudarà a canalitzar el dol.
Un altre focus de patiment, com dèiem, és pensar que les persones estimades moren soles i aïllades. Mònica Cunill és conscient de com de dolorós és aquest fet, però aconsella ressignificar l’experiència, és a dir, centrar-se en el que sí que podem fer i en el sentiment profund que tenim cap a aquella persona. En tot aquest procés, Mònica Cunill també creu que el personal sanitari té un pes important.
Tot aquest material es pot consultar a través de les xarxes socials del VEIE i, també, a les pàgines web del VEIE i de la UdG.