Els comerciants de Lloret demanen comprensió als clients pel pagament de les bosses de plàstic. Des de divendres passat, està prohibit donar bosses de plàstic de manera gratuïta en tots els comerços catalans. El gerent de l’associació de comerciants de Lloret, Francesc Alsina, ressalta que a les grans superfícies la mesura fa temps que està assumida, però els clients encara són reticents a pagar les bosses als establiments petits. En aquest sentit, demana un canvi de xip als usuaris.
Des de l’Agència Catalana de Residus alerten que hi haurà sancions si no es compleix la mesura, tot i que destaquen que l’objectiu és afavorir el medi ambient. De la mateixa manera, els comerciants remarquen que amb l’aplicació d’aquesta normativa ells no tenen cap intenció d’obtenir beneficis econòmics.
La mesura, que va entra en vigor el 31 de març, és d’aplicació a tots els comerços de Catalunya, sigui quina sigui la seva tipologia, sempre que en vendre el producte facin servir bosses de plàstic.
L’Agència de Residus, en el marc del Pacte per la Bossa, va arribar a un acord l’any 2015 amb el sector comercial per fer pagar aquest producte als clients de tots els comerços catalans. Catalunya és, un cop més, pionera a l’Estat Espanyol en l’aplicació de mesures legals pel que fa a la reducció del consum de bosses de plàstic.
El president de la PIMEC COMERÇ Girona, Josep Vergés, valora molt positivament la nova llei, tot i que també demana als clients que tractin igual les grans àrees que els petits establiments.
Per garantir la difusió de la norma, l’Agència de Residus de Catalunya iniciarà aviat una campanya informativa adreçada als comerços, i a la ciutadania en general, per comunicar-los que a partir d’ara les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes, i que tenen alternatives per dur la compra.
El Pacte per la Bossa va aconseguir que, a Catalunya, el 2012 es passés de 327 bosses anuals per persona a 156, una reducció del 50%. Amb la nova mesura, es vol aconseguir una reducció del 90% l’any 2020 i que només es consumeixin 33 bosses l’any per persona.
D’altra banda, des de PIMEC Comerç també han impulsat la campanya Comerç Verd, que pretén conscienciar sobre les bones pràctiques, d’altra banda, s’està treballant per aprovar una llei que fomenti el retorn d’envasos de plàstic, de vidre i les llaunes.