“És imprescindible un canvi de valors que permeti superar l’androcentrisme que nega la presència i les aportacions de les dones a la societat, i que imposa uns estereotips i rols de gènere basats en la infravaloració de tot el que està relacionat amb la feminitat”. És un fragment del manifest institucional que va llegir aquest dissabte la regidora de la Dona, Mònica Cunill, en l’acte de commemoració del Dia Internacional contra la violència envers les Dones, organitzat per l’Ajuntament i l’associació l’Aurora.
Un manifest que posava de relleu que en les relacions laborals encara hi ha molta discriminació de la dona avui en dia i denunciava la sentència del Tribunal Constitucional que ha anul·lat alguns dels articles per promoure la igualtat de gènere.
El manifest aquest any posava èmfasi en la violència sexual i remarcava que cal treballar molt en l’àmbit educatiu per eradicar aquesta violència.
L’acte de dissabte també va comptar amb l’entrega dels premis del concurs d’eslògans, que té com a finalista “Posa-li un final per tenir un principi” i com a guanyadora “NO ÉS NO. Prou violència”. El seu autor, Joaquim Mercader, que va ser finalista l’any passat, va mostrar-se content en veure el seu lema a la pancarta, però preocupat per la situació actual en l’àmbit de violència masclista.
De la mà de Caravana de les Arts va arribar una performance que va consistir en una exposició itinerant en què la cinquantena de persones de públic va recórrer la plaça de l’Església per conèixer estampes i personatges destacats de la dona al llarg de la història. Una de les membres, Cristina Catalan, assenyala que la iconografia exposada té molt a veure amb “els obstacles que ha hagut de superar la dona i que el final dóna un missatge de superació i empoderament”. L’acte va comptar amb la col·laboració de Calçats Fàbregas, Les Ungles i l’església parroquial de Sant Romà.