El comerç just és una forma alternativa de comerç, que promou unes relacions equitatives entre productors i consumidors, és a dir, entre països pobres i rics. A diferència del comerç tradicional -que es basa en criteris exclusivament econòmics-, el comerç just té en compte valors ètics i ambientals. En altres paraules, respecta els drets humans, evita l'explotació infantil i paga un preu correcte directament al productor sense intermediaris pel mig.
Tot això és el que s'explicarà dissabte a Lloret, en la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica. La promouen les ONGs de la vila, per tal de conscienciar els veïns.
A més de donar informació, vendran productes com xocolata, cafè i arròs, i organitzaran jocs infantils. Totes les activitats tenen la mateixa finalitat: deixar clar que el comerç tradicional provoca especulació i explotació. Xavi Miranda, un dels organitzadors, posa com a exemple que per un producte “que a nosaltres ens costa 1 euro, en l’origen potser val 5 cèntims”.
La festa de dissabte també servirà per explicar què és l'anomenada Banca Ètica. Aplica els mateixos principis que el Comerç Just, però en l'àmbit dels bancs i les caixes. En aquest cas, enlloc de vendre productes, es venen diners. Ho fan entitats que no especulen i que financen projectes que generen béns i serveis, enlloc d'estar implicades, per exemple, en el negoci de l'armament. Es contraposen als molts bancs que fan pagar uns interessos molt elevats i que fomenten l'endeutament dels clients.
Un total de vuit ONGs de Lloret organitzen la Festa del Comerç Just i de la Banca Ètica. Està prevista aquest dissabte a la tarda, a la plaça de l'Església.