Un acte lúdic i reivindicatiu. La plaça de la Vila ha estat l’escenari, aquest dissabte a la tarda, de la Festa del Sí. L’esdeveniment, que ha estat organitzat per la Taula de forces polítiques i socials de Lloret i l’ANC, ha posat en valor la convocatòria de l’1 d’octubre i, sobretot, fer decantar la balança a favor del SÍ.
La celebració va començar amb la desfilada de la colla gegantera de Lloret. Tot seguit, es va cedir el protagonisme als ponents convidats per a l’ocasió. A dalt de l’escenari van pujar la científica i secretària nacional de l’ANC, Montserrat Daban; David Minoves com a president de CIEMEN, entitat de la societat civil catalana que treballa per a fer conèixer i promoure la realitat nacional catalana al món; la regidora de la CUP a Santa Coloma de Farners, Sylvia Barragán; Miquel Calçada, membre del PdeCAT i el regidor lloretenc d’ERC-Avancem i diputat de Junts pel Sí, Jordi Orobitg.
Aquest últim ha explicat davant els assistents que la campanya “s’està fent molt dura i llarga”. El parlamentari ha qualificat la situació actual com a “estat d’excepció” i ho ha justificat argumentant que “la Moncloa i la Zarzuela estan perdurant el llegat de Franco”. Per a Orobitg, l’última actuació de la Fiscalia en què ha permès el Ministeri de l’Interior prendre el control dels Mossos d’Esquadra és un exemple més de l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola “per la porta del darrera”. Ho ha justificat afirmant que “està clar que no concorren els supòsits legals perquè es puguin intervenir els Mossos. Es vol crear una situació fictícia de problemàtica social i de conflictes al carrer. Tots som conscients de la realitat. Des d’aquest punt de vista valorem molt positivament la fermesa i dignitat expressada pel conseller Forn i el major Trapero”.
Per la seva banda, la secretària nacional de l’Assemblea Nacional de Catalunya, Montserrat Daban, ha remarcat que “la llibertat d’expressió i reunió es demostra expressant-se i reunint-se”. En aquest sentit, ha assegurat que “el relat l’està guanyant els ciutadans de Catalunya” i que, de cara al 2 d’octubre, “s’haurà de defensar el resultat obtingut de les urnes”. Sobre la notícia que la Fiscalia, en els últims dies, ha posat en el punt de mira les entitats sobiranistes, és a dir, Òmnium Cultural i l’ANC, Daban ha mostrat la seva perplexitat per la reacció de l’òrgan judicial assegurant que “l’estat espanyol no entén la nostra revolució pacífica. Ha volgut carregar-se les nostres institucions. Ara volen carregar-se també el que li diuen el braç de carrer del govern. Han errat el tret, i parlo de tret perquè estan en un estat de guerra que ni ens mereixem, ni suportarem ni tolerarem”.
El següent convidat a oferir el seu discurs va ser David Minoves, president de CIEMEN. Minoves sempre serà recordat per ser el protagonista de la foto viral de la manifestació a Barcelona en contra dels atemptats. L’activista es veu al costat del rei, amb una pancarta on s’hi podia llegir: “Felipe, qui vol la pau no trafica amb armes”. El ponent que, per motius professionals, viatja arreu del món ha assegurat que a l’exterior “ens estan mirant i molt”. Per aquest motiu, ha afegit que és qüestió de temps que la comunitat internacional s’acabi pronunciant sobre el procés d’autodeterminació de Catalunya. Afegeix que “el que estem protagonitzant ara, que és un procés d’emancipació que, tot i no ser negociat, és democràtic, pacífic i que utilitza les urnes i no les armes. És una situació diferent i anòmala. Això genera moltíssima atenció en el món”.
“Catalunya és una terra d’acollida que, fins i tot, és capaç d’acollir a més de sis mil membres dels cossos de les forces de seguretat provinents de la resta de l’estat espanyol”. Amb aquesta frase punyent, que va arrencar els aplaudiments del públic, es va presentar el membre del PdeCAT, Miquel Calçada. El polític va instar la ciutadania a defensar amb fermesa el referèndum de l’1 d’octubre ja que la convocatòria, segons ha argumentat, “interpel·la a tothom”, és a dir, tant els defensors del SÍ com els del NO. Calçada s’ha mostrat convençut que les urnes hi seran perquè “mentre nosaltres tinguem aquesta fermesa i hagi el conjunt majoritari del poble de Catalunya que vulgui ser preguntat, no hi ha cap fiscal ni cap policia o guàrdia civil que pugui aturar això. Es tracta d’una qüestió de voluntat i perseverança i ja l’hem expressat durant molt de temps”.
El poder de les classes populars també ha estat el principal argument de la regidora de la CUP de Santa Coloma de Farners, Sylvia Barragán. La cupaire, que és uruguaiana de naixement i catalana d’adopció, ha subratllat que “el referèndum és la clau de la democràcia”. Barragán ha assenyalat que el procés passarà a la història per ser un moviment ciutadà que ha anat “d’avall cap a dalt”. En aquest sentit, l’edil ha reflexionat que “jo no crec que hi hagi un altra experiència, al llarg de la història i del temps de tot el món, amb una resposta tan cívica, tan democràtica, tan alegre, tan combativa, tan unida com la que hem donat aquests dies. És una imatge que segur que el món la mantindrà en la retina durant molt de temps”
La Festa del SÍ d’aquest dissabte es va concloure amb dos missatges més. El primer, recomanant a la població d’informar-se de les mobilitzacions a través dels canals de comunicació oficials de les entitats sobiranistes. El segon, que la secció local de l’ANC posarà a disposició de tots els lloretencs un servei gratuït d’autobús perquè, tothom qui ho vulgui, es pugui desplaçar a Barcelona de cara a futures manifestacions.