Des d’aquesta setmana, les persones sordes tenen a la seva disposició un servei de videotrucada amb intèrprets en llengua de signes per contactar amb el 061, el canal Salut Respon.
D’aquesta manera, a través d’una nova versió de l’aplicació del 061, s’ofereix una millor accessibilitat al sistema de salut per a un col·lectiu de prop de 35.000 persones sordes a Catalunya. Aquests intèrprets en llengua de signes donen resposta directa a totes les consultes urgents i també a les de l’àmbit administratiu. Si es tracta de consultes de salut, es connecta amb un professional sanitari i li trasllada la petició, fent de transmissor d’informació entre metge i pacient.

Aquesta nova funcionalitat s’activa a través de la configuració de l’aplicació, seleccionant l’opció “llengua de signes”. En la mateixa pantalla, es pot seleccionar l’idioma de signes en què es vol ser atès: català o castellà.
Després, cal omplir les dades personals i el Codi CIP, un tràmit necessari per tal que, en el moment de la videotrucada, el personal sanitari tingui accés a la Història Clínica Compartida del pacient. Quan finalitza la consulta, les dades queden esborrades per garantir la confidencialitat dels usuaris.
El 061 Salut Respon és un servei que dona resposta als ciutadans, tant per a emergències sanitàries com per a consultes no urgents. Ara, amb la nova versió de l’app, s’incorporen novetats com la inclusió d’un xatbot i d’un apartat de Preguntes Freqüents sobre la Covid-19 i altres qüestions.
Actualment, el 061 rep entre 12.000 i 15.000 consultes diàries. La majoria es fan a través de trucades telefòniques. El nombre d’atencions s’ha vist incrementat en l’últim any, especialment per demanar informació sobre el coronavirus.