El 80% dels usuaris d'internet tenen en compte les recomanacions que hi ha a la xarxa, abans de reservar una habitació d'hotel o qualsevol altre tipus d'allotjament. És una dada que es va posar de relleu ahir a Lloret, en un congrés sobre comunicació i turisme a internet, segons llegim en el diari El Punt.
Ponents i participants van coincidir en què les noves tecnologies, i sobretot les xarxes socials 2.0, tipus Facebook o Youtube, han transformat el turisme. En el sentit que ara són els usuaris d'internet els que donen valor, amb les seves opinions, a una destinació o establiment que s'anuncia on-line, i que a més els mateixos internautes es posen en contacte amb altres que volen fer vacances o que ja les han fet per a compartir valoracions.
En aquest sentit, es parla de “turisme transversal”. Ho diu Josep Antoni Donaire, director de l'Escola Oficial de Turisme de Catalunya, un dels ponents del congrés Comitur. Argumenta la importància que les xarxes socials “són transcendentals” per al sector.
Segons Donaire, les empreses i les destinacions han “d'assumir” que ara els turistes potencials utilitzen les noves tecnologies per a comunicar-se. Però a més d'assumir-ho, hi han de “participar” i adreçar-s'hi amb el llenguatge corresponent. A més de la publicitat tradicional, cal utilitzar blogs, portals interactius, comptes personalitzats, etc.
Les primeres destinacions que s'han posat al dia han estat les anglosaxones. Com per exemple Suècia, Escòcia, Nova Zelanda o Austràlia. Aquí, a casa nostra, el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona ha fet un esforç en els darrers anys i ara s'espera que facin el mateix els destins locals.