Tot a punt per a una nova edició de Lloret Negre aquest divendres i dissabte. El festival de gènere negre de la Costa Brava arriba amb més força que mai.
Un dels membres del jurat des dels inicis del festival és el reconegut escriptor José Vaccaro, que assenyala la rellevància que ha adquirit Lloret Negre.
“Lloret Negre s’ha convertit en la Vanguardia del gènere negre, reflex i mirall de la nostra societat i del nostre temps, on els referents fins ara inamovibles, com la religió, el sexe o la família estan canviant de manera radical”
José Vaccaro
Avui a la tarda, a l’Hotel Roger de Flor, es farà l’acte inaugural per donar la benvinguda a tots els participants a aquesta edició del festival.
Lloret Negre seguirà demà dissabte, a l’Hotel Rigat. A les deu del matí s’ha programat una tertúlia literària, moderada per Sofía Valencia, amb el títol Casos reals i ficció. Les convidades són María José García Molina, Encarna López i Una Fingal, que aprofitarà per presentar la seva novel·la, “Tu tan lejos”, que narra fets ficticis, però que podrien haver passat en la realitat.
“És més còmode parlar des del distanciament que de fets actuals, a partir de la documentació i la versemblança i el màxim respecte, per parlar dels fets reals i ficcionar-los en una novel·la”
Una Fingal
De cara al migdia, es farà la segona tertúlia literària de la jornada. En aquesta ocasió, el títol escollit és La vamos a liar Negra i tractarà sobre el fenomen dels podcast sobre crims reals. Les convidades són Clara Tiscar, del podcast Criminopatía, i Elena Merino, d’Elena en el país de los Horrores. El moderador serà Tomás Auchterlonie.
De cara a la tarda, es farà una xerrada a càrrec de Cristina Higueras i s’ha preparat un homenatge al reconegut escriptor Jordi Sierra i Fabra. Un reconeixement del tot merescut, segons l’ànima de Lloret Negre, Angelique Pfitzner.
“Com a Capital de la cultura Catalana que som de Lloret de Mar, li fem un homenatge a l’escriptor Jordi Sierra i Fabra, que té més de mil llibres publicats, molts premis i la Creu de Sant Jordi, i és un referent per a nosaltres”
Angelique Pfitzner
El punt àlgid del festival arribarà dissabte a la tarda, amb l’esperada entrega de premis. S’entregaran guardons a les millor novel·les publicades en llengua catalana i en llengua castellana i als millors relats en categoria adulta i juvenil.
Un dels finalistes en llengua catalana és Sergi Caparrós, amb la novel·la Sota la mar salada, ambientada en bona part a la Costa Brava i que és una immersió dràstica cap a les profunditats d’una història familiar tèrbola marcada per l’amor, la traïció i la venjança, que està relacionada amb el tràfic d’antiguitats. “Veureu, que és una novel·la de suspens, amb grans girs argumentals i on ni tots els personatges són el que semblen, ni tots els accidents són fortuïts”, comenta l’autor.
“Aquesta trama, addictiva, ens portarà a viure crims espantosos, lluites de poder i corrupteles, descobrint el que amaguen les aigües braves de l’Empordà”
Sergi Caparrós
Les altres dues finalistes són Laia Vilaseca, amb la novel·la Quan la neu es fon, i Raquel Gámez-Serrano, amb Malabèstia.
En llengua castellana, un dels finalistes és Esteban Navarro, provinent d’Osca, que ha escrit la novel·la La cuarta memoria, ambientada entre Saragossa i Osca, i posa de manifest el perill dels dispositius electrònics i les compres a través d’internet: “Una dona li regala al seu full una memòria USB que porta un arxiu ocult de l’anterior propietari, que el venedor no es va recordar d’esborrar, i pel qual estan succeint una sèrie de crims”.
“Ser finalista és com si fos un premi i molt més en un festival de la reputació, que a més va in crescendo, com és Lloret Negre, que s’està convertint en un referent dels festivals de novel·la negra”
Esteban Navarro
Les altres finalistes són Ana Isabel Fernández, amb la novel·la El canto del grajo, i Carmen Moreno, amb Los caballeros las prefieren muertas.
Lloret Negre 2023 es tancarà amb la presentació del Film Festival i els Premis Dafne. Serà quan passin vint minuts de les set de la tarda, també a l’Hotel Rigat.