Aquest diumenge es commemora el Dia mundial de la prevenció al suïcidi. L’any passat, a Catalunya, va haver-hi 607 morts per suïcidi, una mitjana d’unes 50 persones al mes.
Però aquesta no és la dada més preocupant: fins a 4.144 persones van intentar treure’s la vida, un augment d’un 50% respecte als anys anteriors a la covid, quan estaven al voltant dels 2.500. Són dades recollides pel programa Codi Risc Suïcidi del 2022 que ha difós la Conselleria de Salut, que conclou que el suïcidi és la principal causa de mort entre la població jove, de 15 a 29 anys.
Un programa que també matisa que la franja de població que registra més intents de matar-se, i també més pensaments suïcides, són les noies d’entre 12 i 25 anys.
El psicòleg Joan Roa, especialitzat en la prevenció dels suïcidis, apunta que, més enllà de la pandèmia, tots els factors de risc que tenen detectats s’han incrementat els últims anys i això ha fet augmentar molt els intents de suïcidi.
“El que tenim identificat com a factors de risc han anat creixent en els últims anys i això ha fet que augmenti el malestar emocional de part de la població i que augmenti també la desesperança”
Joan Roa
Joan Roa considera que, com a societat, es pot ajudar a prevenir els suïcidis, però cal una actuació integral que englobi àmbits molt diversos. El més important, apunta, és que el suïcidi deixi de ser un tema tabú.
“Cal que deixi de ser un tema tabú, que això sabem que ajuda a la prevenció i que persones que estan en perill puguin demanar ajuda i que sàpiguen que hi ha recursos”
Joan Roa
Aquelles persones que tinguin pensaments suïcides o hagin detectat que algú té conductes suïcides, poden trucar al Telèfon de l’Esperança, 717 003 717.