L’equip de govern defensa que les crítiques rebudes per l’increment dels impostos municipals no s’ajusten del tot a la realitat i lamenta que els ciutadans hagin rebut una informació esbiaixada que no té en compte aspectes importants de les noves ordenances fiscals.
En aquest sentit, l’alcalde accidental, Jordi Sais, posa de relleu que s’han congelat les taxes d’escombraries, clavegueram i aigua, i, a més, es contemplen diverses bonificacions.
En la mateixa línia, la regidora de Serveis Econòmics, Lara Torres, explica que han creat un sistema de tarificació social perquè les persones amb menys recursos paguin menys. De moment, per manca de temps i per culpa dels problemes informàtics que ha patit l’Ajuntament les últimes setmanes, només s’ha pogut aplicar a l’ordenança número 1, de gestió, inspecció i recaptació, però la intenció és, assegura, generalitzar-ho.
Pel que fa als impostos que s’incrementen, el més destacat és l’IBI (Impost de Béns i Immobles), que puja un 3%. Lara Torres, però, ha recordat que l’Ajuntament atorga subvencions per rebaixar l’IBI a les persones amb menys recursos, tot i que reben molt poques sol·licituds, segurament per desconeixement. A més, de cara al 2020, la regidora també ha explicat que el pagament es fraccionarà en quatre quotes repartides al llarg de l’any (un fraccionament que s’aplicarà de manera automàtica, sense necessitat de sol·licitar-lo). També es fraccionarà la taxa d’escombraries, en dues quotes.
També s’incrementa l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques), que s’ajusta entre un 2 i 3%. En aquest cas, la regidora recorda que aquest impost només afecta les empreses que facturen més d’un milió d’euros l’any. Per tant, matisa Lara Torres, és un increment que no afecta la gran majoria de la població. I acusa els grups de l’oposició de manipular la informació.
També pugen l’impost de construcció, un 0,5%; el de circulació, tot i que s’incrementa en funció de la potència i del tipus de vehicle, del 0,9 fins al 2,8%; i la plusvàlua, un 0,2%.
Tot i que des de l’equip de govern consideren que són increments moderats, argumenten que s’han d’aplicar per responsabilitat, sobretot tenint en compte que l’Ajuntament ha de fer front a dues sentències que l’obliguen a pagar un total de més de cinc milions d’euros. En aquest sentit, Jordi Sais assenyala que per governar amb responsabilitat a vegades s’han de fer coses que no agraden.
Les taxes i impostos municipals per al 2020 es van aprovar a l’últim ple municipal. Va ser dilluns de la setmana passada, 28 d’octubre, amb l’únic suport de l’equip de govern, de Junts per Lloret i PSC, i el vot en contra de tota l’oposició (C’s, ERC, Lloret En Comú i Força Lloret).

Ahir, un centenar de persones es van concentrar davant de l’Ajuntament per protestar contra l’augment dels impostos. La convocatòria es va fer de manera anònima a les xarxes socials i va rebre el suport de tots els grups de l’oposició i també del PP i el PIAI, que no tenen representació al Consistori. Al final de l’arxiu adjunt, podeu escoltar les opinions d’algunes persones concentrades.
Després de mostrar el seu rebuig, els veïns, visiblement molestos, van voler entrar al consistori. En aquell moment, l’alcalde accidental, Jordi Sais, i la regidora de Serveis Econòmics, Lara Torres, acompanyats pels regidors Xavi Flores i Arantxa Jiménez, els van atendre a la sala de plens.

Allà, van escoltar les opinions d’una vintena de persones i els van donar les explicacions corresponents. Una trobada que des de l’equip de govern valoren de manera positiva, perquè consideren que sempre és bo l’intercanvi d’impressions amb la ciutadania.
Un altre aspecte que va criticar la ciutadania és l’increment de salaris dels regidors del govern i l’alcalde. El Govern, però, respon que no s’han pujat el sou, sinó que s’han incrementat les dedicacions i, a més, abans hi havia tres regidors que governaven cobrant només les indemnitzacions (i sense cotitzar), mentre que ara només hi ha un regidor en aquesta situació.