El cicle formatiu de grau superior de gestió d’allotjaments turístics que ofereix l’institut Coll i Rodés és una bona aposta per dedicar-se al món turístic en una destinació com Lloret de Mar. El centre, a punt de començar el nou curs, encara té algunes places disponibles.

L’Abhay és un dels alumnes del cicle a l’institut Coll i Rodés. Té 19 anys i, de moment, ja ha fet el primer curs. La part pràctica, ell la fa a l’Hotel Acapulco, on assegura que se sent molt a gust i està aprenent molt. Tot i que en el fons a ell li agradaria ser pilot, també li agrada molt el sector turístic i creu que és una molt bona sortida professional.
“El turisme és una cosa que sempre m’ha agradat, perquè cada dia tens un contacte directe amb els clients de diferents nacionalitats”
Abhay
La coordinadora de cicles de l’institut Coll i Rodés, Raquel Arbusà, explica que les sortides professionals que permeten aquests estudis són molt diverses.
“Té una àmplia gamma de sortides professionals, des de les diferents vacants laborals dins del sector de l’allotjament, com temes de gestió d’esdeveniments, direcció empresarial… els coneixements són molt amplis”
Raquel Arbusà
El cicle formatiu de grau superior en gestió d’allotjaments turístics consta de dos anys, en què la teoria es combina amb pràctiques en empreses del sector turístic.
Una altra alumna del cicle, que ja ha cursat els dos anys, és l’Esmeralda, que va fer les pràctiques a l’Hotel Alegria Plaza París i, en acabat, la van contractar. Assegura que els dos anys que va estar formant-se van ser molt profitosos i li van permetre descobrir que el sector turístic l’apassiona.
“A poc a poc vaig anar descobrint la passió que em genera aquest sector i el gran ventall de possibilitats que t’ofereix poder estudiar un cicle així”
Esmeralda
L’Esmeralda assegura que tot el que va estudiar ha estat profitós i el període de pràctiques li va permetre aprendre moltíssim. “Em van ensenyar tot el que implica estar treballant a recepció i la interconnexió entre la recepció i tots els departaments que existeixen en un hotel”, comenta.
Ara que ha passat a formar part de l’equip Alegria, està molt contenta: “He pogut aconseguir una bona feina, que m’agrada, de la qual aprenc cada dia coses noves, una feina dinàmica, canviant… És obvi que hi ha, també, tasques repetitives que se solen fer cada dia, però la veritat és que és molt dinàmic”.
Esmeralda

Per tot plegat, l’Esmeralda recomana molt a les persones a qui els agradi el sector turístic que cursin el cicle formatiu de grau superior en gestió d’allotjaments turístics.
“Jo recomano el cicle encaridament, perquè crec que és una de les experiències més útils que he pogut fer a la meva vida i que m’ha brindat la possibilitat d’entrar a un sector que, per mi, és fascinant”
Esmeralda
Segons Raquel Arbusà, l’institut té signats convenis amb moltes empreses i això facilita que, al llarg dels dos cursos que dura el cicle, els alumnes puguin definir quines feines els encaixen més amb la seva manera de ser.
“Com que el sector ens permet col·locar el nostre alumnat, mitjançant les pràctiques, a diferents parts de l’establiment, podem fer atenció personalitzada i busquem aquells llocs on ells se sentin còmodes”
Raquel Arbusà
Actualment, el sector turístic alerta d’una fuga de talent i assegura que els costa trobar personal. Per això és interessant que hi hagi estudis que professionalitzin els treballadors i els engresquin a dedicar-se al turisme. Això sí, Raquel Arbusà apunta que els empresaris també han de ser autocrítics i valorar què poden fer per millorar les condicions del personal i atraure treballadors.
“Tots junts hem d’intentar millorar aquestes situacions i que la gent, realment, se senti a gust en el sector i que vegi que pot conciliar amb la família, pot tenir temps d’oci per sortir amb els amics…”
Raquel Arbusà
Segons la docent, a Lloret de Mar el sector turístic està molt conscienciat amb aquesta necessitat de millorar les condicions laborals, a la vegada que es professionalitza el sector amb personal qualificat.

Raquel Arbusà anima a tothom a qui li agradi el sector turístic en formar-se amb aquest cicle i assegura que la gran majoria d’alumnes troben feina quan acaben els estudis. De fet, hi ha més ofertes laborals que alumnes.
Els interessats en inscriure’s al grau superior de gestió d’allotjaments turístics poden accedir-hi a través del Batxillerat, de qualsevol altre cicle formatiu o bé fent la prova d’accés per a majors de 25 anys. El curs comença dimecres 7 de setembre i encara queden algunes places disponibles.