54 persones diferents, el 95% homes, van passar pel centre de dia El Kaliu al llarg del 2021. Tot i així, es calcula que, ara mateix, hi ha una desena de persones vivint al carrer a Lloret de Mar.

Són dades que ha fet públiques el departament de Benestar i Família, que, a través d’El Kaliu atén les persones que no tenen llar per oferir-los els serveis bàsics però, sobretot, per donar-los un cop de mà per tirar endavant i sortir d’aquesta situació.
Fa uns dies, amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio, recordaven l’experiència d’en Juanjo Parra, que va viure uns mesos al carrer i, gràcies a una entrevista al programa Amb Veu Pròpia de Nova Ràdio Lloret on ens ho explicava, un altre lloretenc el va reconèixer i va contactar-hi per oferir-li una feina. Aquell gest va permetre-li llogar-se un pis i refer la seva vida.

No obstant això, es tracta d’un fet puntual i normalment no és tan fàcil refer la vida. La cap de serveis d’Atenció social Especialitzada de Benestar i Família, i una de les responsables del Kaliu, Montse Rey, apunta que, en aquest cas, s’hi sumen diferents factors: a banda que una persona va reconèixer en Juanjo i va voler ajudar-lo, cal tenir en compte que en Juanjo va viure pocs mesos al carrer i això va facilitar-li que no cronifiqués la situació.
“Aquestes situacions quan s’acaben cronificant i acaben portant molts anys al carrer, cada cop és més difícil tornar a activar-se amb una vida al màxim d’autònoma en molts sentits”
Montse Rey
Des d’El Kaliu s’ofereixen serveis bàsics, com poden ser un cafè calent, una dutxa o una rentadora, però Montse Rey matisa que el més important és intentar donar eines perquè la vida al carrer no es cronifiqui.
“A banda d’oferir els serveis bàsics, és important poder oferir una escolta activa, un vincle, per, a partir d’aquí, començar a reeixir un altre cop la seva vida”
Montse Rey
La gran majoria de persones que en algun moment de la seva vida han hagut de viure al carrer, com és el cas d’en Juanjo Parra, reconeixen que mai no s’hauria imaginat que li passaria una cosa així. En aquest sentit, cal tenir present que és una realitat molt més propera del que ens pensem i que moltes persones, arran d’un cúmul de circumstàncies, poden veure-s’hi abocades.
“És una realitat que potser no és tan allunyada com ens pensàvem i ara amb els desnonaments i les pèrdues d’habitatge que hi estan havent és una realitat cada cop més a prop”
Montse Rey
Precisament, la Biblioteca acull, aquests dies, una exposició que mostra la realitat de les persones que viuen al carrer, per visibilitzar la problemàtica i conscienciar la població.

La mostra, organitzada pel centre de dia El Kaliu, amb la col·laboració de la Fundació Arrels, es pot visitar fins al 27 de febrer i, a més, es complementarà amb una taula rodona dijous de la setmana que ve, que comptarà amb testimonis que han fet ús del servei i que han culminat un procés personal exitós.