Els empresaris, sindicats i administracions s'uneixen per a reclamar presència a l'aeroport de Girona. Volen tenir veu en la gestió de la infraestructura, totalment cabdal per a la dinamització del territori. Cada any hi passen milions de passatgers, arran de la instal·lació de la companyia de baix cost Ryanair, tot i l'actual reducció del nombre de rutes, que han passat de seixanta a una quarantena.
Uns 400 representants de cambres de comerç, de la patronal, sindicats, administracions i de la universitat gironina es van reunir la setmana passada. Van demanar, en concret, un consorci públic per a l'aeroport. Passa, primer de tot, per a traspassar-ne la gestió a la Generalitat. I en segon terme, perquè la societat civil i econòmica hi tingui un paper decisiu. Eduard Torrent, gerent de la Cambra de Comerç de Girona, explica que aquest és el model que segueixen “altres països europeus”.
Eduard Torrent reconeix que no serà un procés “ni fàcil ni senzill”, però el més important és que s'ha començat a caminar en aquest sentit.
El gerent qualifica “d'excepcional i contundent la unanimitat” entre els representants del territori, entre empresaris i sindicats “no sempre passa”. A la pràctica, l'objectiu no és altre que “fer oficials” les inversions econòmiques per part de les empreses i administracions per tal que les companyies aèries s'instal·lin a l'aeroport de Girona.
En aquest aspecte, cal afegir que la setmana passada es va confirmar que una empresa de Sèrbia, que treballa a Lloret i al Maresme, començarà a operar un vol a Belgrad. També s'està treballant amb companyies russes i dels Països Baixos.
Eduard Torrent considera que, tot i la davallada de rutes per part de Ryanair, l'aeroport de Girona té encara una bona situació. “La demanda existeix, aquesta és la nostra gran avantatge”, assegura. Compta en l'actualitat amb 3 milions de passatgers, quasi la meitat dels que tenia l'any 2009.
Per tal de tenir-hi presència, els representants del territori tenen previst reunir-se ben aviat amb representants del govern català i l'espanyol, i amb diputats i senadors gironins de Madrid. Tot indica que Reus i Tarragona podrien seguir el mateix camí ben aviat.