El delma era un impost molt comú i estès en l'època medieval. Obligava als pagesos a entregar una desena part de la collita i de la pesca al senyor feudal. Aquesta càrrega es donava a tot arreu. A Lloret i a totes les parròquies que depenien del Bisbat de Girona, el delma va durar quasi 1.000 anys. Va existir des del segle IX i no es va començar a abolir fins al 1837.
Tot plegat es troba ben documentat en un seguit de llibres i volums. Els ha estudiat amb molta atenció Elvis Mallorquí, doctor en Història i professor d'institut. Serà aquest divendres a la vila, convidat pel Club Marina Casinet. Vindrà a pronunciar una xerrada sobre el delma i l'església medieval.
Elvis Mallorquí avança que donarà dades de la vila. “Les primeres notícies que tenim a Lloret del delma estan lligades a la creació de parròquies, com la de Sant Romà al 1079”, exposa. El ponent explica que a Lloret el delma es dividia en dues parts. “Una era el delma de la terra, de totes les collites, que se’l repartia el rector de Lloret i la família de cavallers, i l’altra era el delma del mar, dels peixos pescats, que el rebia el senyor del castell, un religiós”, diu.
El delma era un impost que els pagesos pagaven en espècies. Corresponia “a una desena part de la collita, però a cada lloc es podien arribar a acords diferents, segons la força del senyor o de la comunitat, era una lluita, conclou el ponent.
Elvis Mallorquí donaràn informació sobre el delma medieval que es pagava a Lloret des del segle XI fins al XIV. Serà en la xerrada que tindrà lloc al club Marina Casinet aquest divendres, a partir de les 8 del vespre.
(Foto: Elvis Mallorquí. Font: www.diaridegirona.cat)
Arxiu de so: Elvis Mallorquí, ponent de la xerrada