Cèl•lules reprogramades perquè produeixin dopamina, la substància que els malalts de Parkinson no sintetitzen de manera normal. Aquest és l’avenç que descriu en un article de la publicació Nature Biotecnology un equip d’investigadors liderat pel lleidatà Ernest Arenas, professor del prestigiós Institut Karolinska d’Estocolm.
L’anunci s’ha fet coincidint amb la commemoració del Dia Mundial del Parkinson, que és avui, 11 d’abril. L’Associació Catalana Contra el Parkinson de Blanes, la Selva i l’alt Maresme ho commemorarà al llarg dels propers dies amb parades informatives a diferents municipis. A Lloret, arribaran dissabte 29 d’abril.
La presidenta de l’entitat, Antònia Escalé, ha explicat que la intenció és posar taules on puguin informar la ciutadania de les afectacions que té el Parkinson i de la necessitat que té el tractament pal•liatiu que es pot fer, malgrat que la malaltia no tingui cura. Segons ella, tothom ha sentit a parlar del Parkinson, però la malaltia en si encara és força desconeguda.
Antònia Escalé ha afegit que és complicat saber quantes persones afectades hi ha, tot i que es calcula que arreu de l’Estat sumen unes 160.000.
Tot i els avenços mèdics que hi ha hagut en els últims anys, encara es desconeixen les causes d’aquesta malaltia neurodegenerativa, que de moment no té cura. No obstant això, hi ha moltes teràpies i tractaments que contribueixen a atenuar els símptomes i millorar la qualitat de vida de les persones amb Parkinson. Per això és tan important adreçar-se a l’associació.
El Parkinson afecta el sistema nerviós central, més concretament les estructures del cervell encarregades del control i de la coordinació dels moviments i de la postura. Es manifesta diferent en cada persona, però alguns dels símptomes més habituals són el tremolor, les dificultats de mantenir l’equilibri i la rigidesa muscular.
La taula informativa a Lloret es muntarà dissabte 29 d’abril al matí, a la plaça de l’església.