Respectar cada persona com és, no com se sent. Aquest és un dels principals missatges que envia Isabel Arnaud amb motiu de la commemoració del Dia internacional de la memòria trans, que s’ha celebrat aquest dissabte, 20 de novembre.
Per a Isabel Arnaud, queda molta feina a fer a la societat per millorar les condicions de vida del col·lectiu transgènere, que pateix transfòbia, però també contínues accions de microtransfòbia en el dia a dia.
“Hi ha una transfòbia molt forta, que acaba amb assassinats, però també hi ha una microtransfòbia que patim cada dia”
Isabel Arnaud
En aquest sentit, l’activista lloretenca assenyala que les persones trans no se senten trans, sinó que són homes o dones.
“Cal respectar la persona com és, no com se sent, perquè una persona trans no se sent trans o dona o home, ‘és’ home o dona”
Isabel Arnaud
Un altre exemple de transfòbia és que les persones trans hagin de canviar sovint el seu cos físicament per poder encaixar a la societat. Isabel Arnaud reconeix que hi ha persones que no estan a gust amb el seu aspecte, però altres no canviarien si no fos per la pressió social.
“Hi ha persones trans que no se senten incòmodes amb el seu cos, però fan el canvi per encaixar; i és molt violent haver de canviar el teu cos no perquè vols, sinó per encaixar a la societat”
Isabel Arnaud
Lloret de Mar s’ha sumat a la commemoració del Dia de la Memòria Trans aquest dissabte, fent onejar la bandera del col·lectiu a la façana de l’Ajuntament.
La regidora d’Igualtat, Jennifer Pérez, és contundent i remarca que el problema real no el tenen les persones trans, sinó la societat, que en gran mesura pateix transfòbia.
“Hauríem de poder entendre que el problema no radica en les persones trans, sinó que és la nostra societat que pateix transfòbia”
Jennifer Pérez
Per intentar acabar amb aquesta xacra social, Isabel Arnaud participa, amb altres persones trans, en un projecte europeu anomenat Switch, que desenvolupa eines professionals per facilitar el benestar de les persones transgènere en context de salut personal i social.
El projecte ha constat d’una primera fase d’autoconeixement i la segona fase consistirà en l’elaboració d’un llibre que resumirà les eines que han de permetre millorar el benestar de les persones trans.
El col·lectiu defensa que cal canviar moltes actituds i accions completament arrelades a la societat i que, sense adonar-nos-en, poden fer molt mal a les persones trans. Ella mateixa va viure fa poc un exemple de transfòbia en vendre un pis que era de la seva propietat i el notari li va indicar el seu nom actual, però també l’antic.
Recordem que la regidoria d’Igualtat compta amb el Servei d’atenció integral al col·lectiu LGTBI, a través del qual ofereix assessorament jurídic o psicològic o acompanyament per realitzar qualsevol tasca.
Per contactar-hi, es pot trucar al telèfon 972 34 71 72 o bé escriure un correu electrònic a [email protected].