L’Ajuntament valora de manera positiva que Lloret sigui el municipi gironí on més es va reduir el nombre de delictes el 2020. Tot i així, el regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Sais, ho atribueix a la situació de pandèmia i a les conseqüents mesures restrictives, que han fet reduir el turisme i la mobilitat en general.
“El fet de tenir una temporada turística tan atípica com la de l’estiu passat ajuda que aquestes xifres es vegin disminuïdes”
Jordi Sais
Això sí, remarca que no s’ha complert la temuda previsió que es podrien incrementar els delictes després de la temporada turística per la situació de vulnerabilitat de bona part de la població.
“Les situacions que es preveien post-temporada turística amb un increment de delictes i de delinqüència per les mancances que pugui tenir la gent no s’ha vist reflectit amb aquestes dades”
Jordi Sais
El regidor matisa que la reducció de gent al carrer, especialment a la nit, quan hi ha toc de queda, fa que la policia pugui detectar i preveure millor els possibles delictes.
“La poca presència de gent al carrer fa més fàcil poder veure o preveure les situacions delictives”
Jordi Sais
En concret, l’any passat els delictes a Lloret van caure un 53,6%, passant de 3.507 el 2019, a 1.629 el 2020. Si es mira per tipologies, a Lloret de Mar destaquen els descensos de fins al 73% en furts (de 1.388 es passa a 372), del 63% en robatoris amb força a domicilis o comerços (de 377 a 136) i del 62% en el cas dels atracaments (de 92 a 35).
Pel que fa als delictes sexuals, les agressions van baixar un 35% (de 20 es passa a 13), però durant el 2020 a la vila es van registrar més violacions (de les 4 del 2019 es passa a 6 el 2020).
La tendència de descens de delictes s’estén a tota la demarcació de Girona, on el descens ha estat del 23% (de 45.200 a 34.800 delictes). El principal motiu, arreu, és la situació de pandèmia. El balanç de criminalitat del 2020 que ha fet públic el Ministeri de l’Interior recull dades de tots els cossos policials: Mossos d’Esquadra, policies locals, policia espanyola i Guàrdia Civil.
L’estadística trenca la tendència a l’alça que es registrava en anys anteriors i evidencia de quina manera la pandèmia ha fet davallar aquestes xifres negres.