20.1 C
Lloret de Mar
Anna Molina i Ramon Vilaró, als estudis de la ràdio

Els veïns de Roca Grossa denuncien l’incivisme que provoca l’elevada quantitat d’HUT al barri

Asseguren que la situació s'ha agreujat arran de la pandèmia i que alguns punts del barri on hi ha concentració d'HUT són "un infern". L'Ajuntament hi està a sobre per solucionar-ho.

Anna Molina i Ramon Vilaró, als estudis de la ràdio

Darreres Notícies

Els veïns del barri de Roca Grossa denuncien l’incivisme provocat a la zona per la “presència descontrolada d’Habitatges d’Ús Turístic (HUT)”. Ja fa anys que pateixen aquesta problemàtica, però arran de la pandèmia asseguren que ha anat a més i cada cop és més difícil garantir la tranquil·litat i la convivència.

La presidenta de l’associació de veïns, Anna Molina, explica, a més, que cada cop la temporada de lloguer d’HUT és més llarga.

“Volem denunciar l’incivisme que patim amb els HUT, i això comença a Setmana Santa i, fins i tot, des de la pandèmia, durant l’any es lloguen també els caps de setmana”

Anna Molina

Asseguren que, especialment a les nits, es fa molt complicat el descans dels residents, a causa dels “crits, corredisses i aldarulls” que provoquen els turistes que s’allotgen en aquests Habitatges d’Ús Turístic.

Tot i així, segons Anna Molina, l’incivisme és tant de dia com de nit i, a més, els usuaris parlen d’un habitatge a l’altre cridant i tot plegat converteix la zona en “un infern”.

“L’incivisme és de nit i de dia, perquè de dia festa, festa a la piscina, música forta, crits, a més a més parlen d’uns als altres perquè hi ha zones on estan molt concentrats”

Anna Molina

Els veïns exigeixen responsabilitats als propietaris d’aquests allotjaments i a les agències de viatges. A banda de demanar un bon comportament als usuaris, també volen que els expliquin que els HUT estan situats en zones residencials on hi ha veïns que hi viuen tot l’any. La representant dels veïns ha explicat una anècdota a tall d’exemple: “Uns nanos holandesos de davant de casa van convidar a les meves filles a una festa i quan les meves filles els van dir que vivien aquí es van sorprendre i els van preguntar si aquí hi havia escoles; un desconeixement total de la zona i jo crec que això és responsabilitat de les agències”.

Els veïns critiquen que la zona residencial s’hagi convertit, segons ells, “en un espai d’oci”. Ramon Vilaró, exsecretari de l’associació de veïns i actualment membre de la junta, reconeix que fa anys que duren els conflictes amb els HUT, però assegura que en els últims anys s’han agreujat.

La solució, segons Vilaró, passa per reduir el nombre de llicències atorgades, que a la Roca Grossa ara mateix és del 21% dels habitatges.

“Entre els que tenen llicència i els que no en tenen estem convertint Roca Grossa en Roca HUT i, lògicament, això no ho volem”

Ramon Vilaró

Els veïns reconeixen que la Policia Local respon bé i sempre actua amb celeritat per fer callar els turistes dels HUT. Però creuen que haver d’estar pendents de trucar els agents cada dia no és una solució.

Els veïns estan en contacte amb l’Ajuntament i asseguren que hi ha bona sintonia. El consistori va aprovar ja fa temps una ordenança per regular aquest tipus d’habitatges. Tot i així, part de la normativa ve marcada per la Generalitat i, segons els veïns, és massa laxa.

Per la seva banda, el regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Sais, assegura que hi estan a sobre perquè són conscients de la problemàtica que viuen alguns veïns cada nit. I és que, arran de la pandèmia, s’ha incrementat molt el nombre de visitants que s’allotgen en HUT i, conseqüentment, s’han incrementat el nombre d’incidències registrades per la Policia Local.

Mentre que el 2019 els agents van fer 286 intervencions i l’any passat –en plena pandèmia- en van ser 199, aquest 2021 ja en porten 376. Això ha provocat l’obertura de 38 expedients administratius, que podrien acabar amb la suspensió o anul·lació de la llicència.

“Els incompliments de l’ordenança d’HUT poden derivar-se amb suspensions de les autoritzacions o, fins i tot, l’anul·lació de l’autorització”

Jordi Sais

Jordi Sais ha recordat que l’ordenança limita el nombre de llicències a cada zona de Lloret, però hi ha llocs on abans de l’ordenança ja hi havia més autoritzacions de les que permet la nova normativa i no es poden retirar. Així doncs, no s’entreguen noves llicències i s’haurà d’anar regulant amb el temps.

Des que es regulen les llicències, això sí, el regidor assegura que es poden controlar molt més quins són els habitatges il·legals, perquè els HUT que no tinguin el cartell identificatiu exposat també seran sancionats, encara que tinguin llicència d’ús turístic.

Amb la temporada ja molt avançada, els veïns asseguren que insistiran els propers mesos per intentar que es redueixin el nombre de llicències al barri de Roca Grossa de cara al 2022.

spot_img

El + Vist