La fiscalia Anticorrupció demana dos anys i mig de presó per Xavier Crespo, exalcalde de Lloret i diputat de CiU, acusat d’un delicte de suborn i prevaricació en el cas Clotilde, una suposada trama que hauria beneficiat un empresari rus a canvi de regals i donatius. Segons l’ACN (Agència Catalana de Notícies), el ministeri públic també reclama per a Crespo una inhabilitació de 17 anys per exercir càrrec públic, una multa de 831.600 euros i que se li intervinguin els regals rebuts.
Per Josep Valls (CiU) demana dos anys i tres mesos de presó, una inhabilitació de 16 anys, mentre que per Andrei Petrov, suposat cap de la màfia russa a Lloret, el fiscal demana dos anys de presó. Per als dos sol·licita la mateixa multa que a Crespo. En relació als altres dos imputats -l’arquitecta Pilar Gimeno i l’expresident del Club d’Hoquei de Lloret, Joan Lluís Perarnau– demana dos anys i un mes i dos anys de presó, respectivament, i la mateixa multa.
La trama gira al voltant de l’antiga plaça de toros de Lloret, on Petrov volia construir un aparcament públic de 400 places. Segons l’escrit del fiscal Fernando Bermejo, Crespo, Valls i l’empresari rus van tenir diverses reunions, on els dos càrrecs públics van traslladar a Petrov “la idea que podria obtenir facilitats administratives en la construcció del complex immobiliari que s’anava a realitzar a la plaça de toros a canvi de determinats favors”, segons www.ara.cat.
Així, l’exalcalde de Lloret, Crespo hauria rebut regals com un viatge privat a Rússia amb la seva dona i el seu fill el febrer de 2008, un rellotge valorat en 2.200 euros pel seu aniversari i diferents obsequis procedents de la societat Development Diagnostic Company, administrada pel presumpte cap mafiós.
Petrov també va patrocinar els clubs esportius municipals de hoquei i futbol, presidits per Perarnau, amb un total de 90.000 euros per temporada durant quatre anys. De fet, quan Petrov va deixar de pagar, Crespo es va reunir amb ell per dinar perquè li havien arribat noticies que l’empresari rus “no estava content amb l’actuació de l’Ajuntament amb les obres que estava realitzant”. Poc després, el presumpte cap de la màfia va regalar el rellotge al llavors alcalde de Lloret.
Tot indica que, amb aquests regals i patrocinis, Petrov hauria aconseguit un estalvi en el cost de la llicència d’obra de la plaça, per la qual cosa era imprescindible declarar el projecte d’especial interès o d’utilitat municipal. L’any 2009 l’Ajuntament va concedir una bonificació del 50% de la quota de l’impost sobre la construcció que, segons el fiscal, “va ser radicalment il·legal”. A més, la prèvia declaració d’interès va infringir “frontalment” la llei.
El fiscal afegeix que Crespo i Petrov van subscriure un conveni urbanístic on el presumpte cap de la trama es comprometia a construir un seguit de places de pàrquing en un terreny de la seva propietat, a l’antiga edificació de l’hotel Blanca Aurora i en el subsòl públic a canvi d’una concessió de 25 anys de 82 places.
Les obres haurien començat sense que s’haguessin prestat els avals exigits.