La Generalitat defensa el nou decret que regula els apartaments turístics, tot i les crítiques que ha desfermat entre el sector i els ajuntaments. Tant un com altres rebutgen la normativa perquè, segons diuen, s'ha fet sense consens i no dota les administracions locals de més recursos per a desenvolupar més control sobre els habitatges d'usos turístics.
Davant d'aquesta resposta, els responsables del decret donen més arguments. Josep Huguet assenyala que els consistoris poden aplicar taxes a les empreses que lloguen apartaments a visitants.
El conseller ha precisat que l'aprovació de la normativa era necessària com un primer pas per a regular l'immens parc dels habitatges que es destinen a usos turístics. Exposa que donats d’alta n’hi ha uns 25.000, però les estimacions reals parlen de 500.000 apartaments. “Per tant, aquí hi ha un problema que s’intenta solucionar, però no podíem continuar com estàvem”, argumenta.
Els ajuntaments -entre els quals hi ha el de Lloret- es queixen que el decret no s'acompanya d'un increment de recursos per a l'administració local. En aquest sentit, David Mascort, director dels Serveis Territorials d'Innovació, Universitats i Empresa de Girona, respon que la nova normativa no ha de suposar “cap sobrecàrrega” per als consistoris. Argumenta que “si té un cost, que es cobri la taxa corresponent per donar aquesta llicència i llavors el cost és zero per a l’ajuntament”.
David Mascort entén que algunes de les crítiques responen a interessos electorals, ja que estem en campanya. Assegura que l'objectiu del decret és regular un sector fins ara al·legal. A la pràctica, es volen quantificar els habitatges destinats a usos turístics i regular els espais del municipi on es poden establir. A mig termini, la Generalitat vol donar categories a aquest tipus d'apartaments i promocionar-los dins l'oferta d'allotjament turístic de Catalunya.