La Generalitat està tramitant un nou impost per als bancs que tinguin pisos buits en aquells municipis amb més demanda d’habitatge. La iniciativa va paral·lela a les multes que ja apliquen alguns ajuntaments, com Terrassa, Girona, Granollers, Tarragona o Barcelona. Lloret de Mar també ha aprovat recentment multar les entitats financeres amb pisos buits.

L’executiu català, per tant, es mou en aquesta mateixa direcció: intentar facilitar l’accés dels ciutadans a la vivenda, teòricament un dret garantit per llei. L’objectiu és que les entitats financeres treguin aquests pisos a lloguer.
Carles Sala, secretari del departament de Territori i Sostenibilitat, ha matisat avui a la ràdio de Lloret que el que tramiten és un impost nou, que se suma a les multes que volen aplicar els ajuntaments. Això sí, reclama als consistoris que es blindin jurídicament per poder aplicar correctament aquestes sancions.
Pel que fa al gravamen que estan redactant des del govern, la finalitat és donar mobilitat a l’estoc d’habitatges buits. Carles Sala (en declaracions al programa ‘Impahrables’, de Nova Ràdio Lloret) assenyala que “aquest estímul fiscal pretén també que els pisos comptin amb un preu assequible” i afegeix que “dissenyem l’impost perquè li surti car a qui tingui força pisos buits”.
La Generalitat vol que els bancs o les promotores que mantenen els pisos buits paguin un impost per forçar-ne la sortida al mercat. El nou impost seria proporcional al nombre d’habitatges buits de què disposin i en cap cas no afectaria els particulars.
La llei en la qual treballa el govern entraria en vigor a partir de l’any que ve. En principi, s’aplicarà en els 70 municipis on hi ha més demanda d’habitatge. Es calcula que, si dóna resultat, seran com a mínim uns 15.000 pisos els que sortiran al mercat.
Esmentem ara una altra informació en format breu.
El MILLOR i el PP volen que l’Ajuntament recuperi les competències que té delegades en el Consell Comarcal de la Selva. Els dos partits han presentat una moció conjunta per retornar a Lloret la gestió i recaptació de les multes de trànsit. El motiu que argumenten és que el servei, un cop delegat al consell, ha sortit més car, que no pas quan es feia des del municipi.