La Generalitat no contempla la possibilitat d’aplicar una moratòria al projecte de prolongació de la C-32 fins a Lloret. Així ho ha assegurat en declaracions a NRLL el Secretari General d’Infraestructures, Ricard Font, que ahir va ser al municipi per respondre totes les preguntes que li va formular el públic. Font respecta que hi hagi grups que estiguin en contra del projecte, però recorda que el projecte va néixer el 2001 i que des d’aleshores els diferents governs de la Generalitat han treballat per tirar-lo endavant.
El responsable d’Infraestructures ha afegit que la Ponència Ambiental ha ratificat que la declaració d’impacte ambiental feta en el seu moment encara és vigent i, de fet, l’actual Govern català va fer una modificació del projecte inicial per reduir-ne l’impacte ambiental.
A més a més, Font ha recordat que és una molt bona opció des del punt de vista econòmic, ja que Abertis pagarà els 70 milions d’euros. En cas que d’aquí uns anys no es constatés que hi ha hagut l’afluència de vehicles prevista per aquest tram, el Govern podria pagar el cost del projecte amb una partida pressupostària o bé amb l’ampliació de la concessió a Abertis a partir del 2021. Ricard Font considera que és una oportunitat avantatjosa per a la ciutadania.
Però l’argument no convenç al portaveu de la plataforma PAC-32, Jordi Martí, que lamenta que no s’hagin estudiat alternatives que no siguin tan agressives amb l’entorn natural de Lloret i que millorin la mobilitat. En aquest sentit, Jordi Martí ha volgut aclarir que la plataforma no està radicalment en contra de la prolongació de l’autopista, però creuen que abans de tirar endavant el projecte s’hauria d’estudiar si hi ha alguna alternativa millor. Però també en aquest sentit, consideren que els arguments que s’han donat fins ara per defensar el projecte no són convincents per resoldre el problema de mobilitat que hi ha, sobretot, entre Lloret i Blanes.
El Secretari General d’Infraestructures, però, insisteix en què, segons l’estudi de mobilitat fet pel Govern català, la prolongació de l’autopista fins a Lloret evitarà les congestions que es produeixen entre el municipi i Blanes a l’estiu. I afegeix que el desdoblament de la GI-682 no seria suficient.
Jordi Martí lamenta que la Generalitat ni es plantegi l’opció de fer una moratòria i ha explicat que hauran de buscar la manera de fer-se sentir.
Recordem que avui s’ha obert el període d’Audiència Pública perquè tothom que ho vulgui pugui presentar al·legacions i el Govern s’ha compromès a respondre-les totes.
SOS Lloret, a la marxa de les Ermites
Qui es farà sentir aquest diumenge és SOS Lloret, que ha previst una mobilització coincidint amb la marxa de les Ermites que organitza el Xino-Xano. En un comunicat de premsa, la plataforma ha explicat que simularà un peatge d’autopista amb barrera a l’alçada del monument de l’Àngel per criticar que el futur tram de la C-32 impedirà que es pugui mantenir l’actual recorregut de la caminada. L’entitat instal•larà plafons perquè els participants puguin veure el traçat de l’autopista i les alternatives que proposa SOS Lloret.