Aquest divendres, arriba la Diada de Sant Romà, que és la jornada central de la Festa Major d’hivern de Lloret de Mar. Una jornada en què sempre se celebra la missa solemne, que aquest any s’avança a les onze del matí.
La cerimònia comptarà, com sempre, amb el cor Alba de Prima, acompanyat per l’orgue, per cantar els goigs de Sant Romà. A més, es venerarà Sa Relíquia. El que no està clar és si es podrà fer la tradicional ballada de la sardana a l’altar, tal com marca la tradició. Mossèn Martirià Brugada ha explicat que, per ara, no tenen ningú per fer-ho, però deixa la porta oberta a improvisar una ballada divendres mateix.
“S’haurà d’improvisar una mica, com es fa amb totes les sardanes que es ballen a la plaça i, en definitiva, no es tracta de fer un espectacle, sinó de presentar davant de l’altar una tradició del nostre poble”
Mossèn Martirià Brugada
El que segur que es farà serà escoltar la sardana que interpretarà la cobla La Bisbal Jove, que en acabat oferirà una audició de sardanes a la Plaça de l’Església.
I també es comptarà amb la col·laboració de la Colla Gegantera de Lloret, que farà la ballada de protocol a l’altar i, tot seguit, les puntaires faran entrega d’un mocador a la geganta Blanca Aurora.
I quan arriba la celebració de Sant Romà, a Lloret sempre s’obre el mateix debat: quin Sant Romà es venera a Lloret de Mar?
No hi ha res segur al respecte i el debat fa anys i anys que dura. Segons l’arxiver municipal, Quim Daban, a l’arxiu de la Catedral de Girona hi ha pergamins on queda documentat que el 8 de gener de l’any 1079 el bisbe gironí Berengué Guifré va consagrar la primera parròquia de Lloret en honor a Sant Romà, que és l’actual ermita de les Alegries.
Però en la documentació recollida no hi ha cap indicador clar sobre a quin Sant Romà va voler dedicar la parròquia lloretenca el bisbe, malgrat que hi ha fins a 25 màrtirs anomenats Sant Romà.
Basant-se en llegendes, tradicions i conjectures diverses, Quim Daban explica que històricament els lloretencs havien venerat Sant Romà soldat, màrtir a Roma, de qui hi ha imatges al retaule de l’església parroquial. Aquesta diada, però, es commemora el 9 d’agost, i sembla ser que als lloretencs no els acabava d’agradar que la festivitat fos tan propera a la jornada de Santa Cristina, en una època entre la mobilitat entre municipis era molt complicada.
“Durant molts anys s’havia venerat el Sant Romà soldat, el 9 d’agost, tal com reflecteixen les imatges del retaule de l’església; però pel que sembla molts lloretencs no devien pair gaire bé la celebració tant propera amb Santa Cristina”
Quim Daban
Per això van proposar canviar la celebració del 9 d’agost al 18 de novembre, que és el dia dedicat al Sant Romà diaca, màrtir d’Antiòquia.
No obstant això, fa uns anys l’historiador Josep Maria Pons i Guri va posar sobre la taula un tercer Sant Romà: el màrtir de Girona.
Sigui com sigui, la tradició marca que el 18 de novembre, a Lloret de Mar, se celebra la diada de Sant Romà. Recordem que la missa solemne aquest any es farà a les onze del matí.