Lloret posarà nom a l’antiga plaça de toros, on actualment hi ha un centre comercial. Es dirà Madona Sicardis de Montsoriu. Així és previst que s’aprovi al ple municipal d’aquesta tarda.
L’historiador local Joan Domènech ha explicat que Madona Sicardis va ser senyora del Castell de Lloret al segle XI i, entre altres coses, va promoure la construcció de l’església de Sant Romà, actual ermita de les Alegries. Ella és la primera persona de qui hi ha constància per escrit a Lloret. A més, a ella se li atribueix que Lloret es convertís en un lloc apte per viure.
L’adjudicació d’un nom a la plaça on antigament hi havia la plaça de toros és un dels 9 punts que hi ha a l’ordre del dia del ple d’aquesta tarda. Un altre punt destacat passa per donar suport a la declaració de la Costa Brava com a reserva de la biosfera per part de la UNESCO, que defensa la conservació del paisatge, l’ecosistema i la sostenibilitat de territoris.
En el cas que la iniciativa es completés amb èxit, la Costa Brava seria la tercera destinació de Catalunya amb aquest segell juntament amb el Montseny i les Terres de l’Ebre. La proposta és de moment preliminar i la impulsa la Diputació de Girona. La voluntat és que aquesta reserva abasti 70 municipis de l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva, exceptuant Llagostera.
L’àmbit inclou tots els municipis de la línia de costa des de Portbou fins a Blanes i zones d’interior, que sumen 330.000 habitants i una superfície aproximada de més 4.000 quilòmetres quadrats. D’aquesta, el 70% seria d’àmbit marí i el 30% restant, terrestre. La iniciativa no descarta incloure en el futur una part de la costa de la Catalunya Nord.
El segell de la UNESCO compromet al territori a adoptar mesures a favor de la sostenibilitat ambiental. Unes actuacions que hauran de ser consensuades i definides pels mateixos ajuntaments i diferents agents socials del territori.
De moment, durant aquest mes de juliol, la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme s’han reunit amb els ajuntaments que formarien part de la reserva per aglutinar suports, com és el cas de Lloret, que es porta avui a debat en el plenari.
A partir del setembre, els agents socials, institucionals i econòmics hauran de consensuar totes aquelles actuacions que presentaran a l’informe final a la Unesco.
A nivell mundial hi ha unes 700 reserves de la biosfera, de les quals 48 són a l’estat espanyol, el país amb més distintius de tot el món.
Aquestes i la resta de propostes donaran contingut en el ple ordinari, que comença a les sis de la tarda a l’Ajuntament. Com és habitual, retransmetrem el ple en directe al 90.2 de l’FM, per internet i xarxes socials.