Què passarà l’endemà del referèndum de l’1 d’octubre? Aquesta qüestió ha estat el tema de debat de la xerrada titulada “Construir una nova república” que ha tingut lloc, aquest dijous al vespre, amb els diputats de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya, el lloretenc Jordi Orobitg i Eduardo Reyes, fundador de Súmate, entitat que promou el vot independentista entre els catalans que tenen la llengua i cultura espanyoles com a pròpies.
Orobitg ha remarcat que el dret d’autodeterminació que vol exercir Catalunya està emparat per lleis supraestatals com, per exemple, la Carta de les Nacions Unides. En aquest sentit, el lloretenc, que ha estat un dels ponents de la llei de transitorietat, ha explicat que, amb aquesta nova normativa, es donarà llum verda a la celebració d’una votació amb totes les garanties, a principis d’octubre, malgrat l’oposició frontal del govern de Madrid. A més, ha afegit que, en cas que guanyi el SÍ, tot seguit s’iniciarà “un període de negociacions amb l’estat espanyol i nosaltres, com sempre, estem disposats a fer-ho de bona fe. Lògicament haurem d’atendre a les necessitats del poble de Catalunya i ho tirarem endavant”.
Per la seva part, Eduardo Reyes, a l’inici de la seva intervenció, ha tret pit de les seves arrels andaluses. Ha assegurat, textualment, que “vaig néixer com a cordovès i em moriré com a cordovès”. Tot una declaració d’intencions per deixar clar que “és espanyol i copropietari de Catalunya” però que el projecte d’Espanya, en l’actualitat, “està en fallida”. Per aquest motiu, demana el vot afirmatiu a la cita de l’1 d’octubre. Reyes ha instat la ciutadania a tenir la “mateixa responsabilitat que van fer servir els nostres pares quan, anys enrere, van venir a aquesta nació a buscar una nova oportunitat”. Afegeix que les persones de la resta d’Espanya que, ara mateix, resideixen a Catalunya jugaran un paper decisiu per fer decaure la balança a favor del SÍ. En aquest sentit, Reyes ha expressat que “hi ha moltes persones que són andaluses, murcianes, gallegues, de tot arreu d’Espanya que han vingut aquí a buscar treball i no crec que s’ho deixin perdre”.
Reyes ha subratllat que “no vol ser un súbdit ni de les elits polítiques ni de les econòmiques de l’Íbex-35”. Segons el fundador de Súmate, els catalans “ens hem de considerar lliures i així ho farem”.
La ponència amb Jordi Orobitg i Eduardo Reyes, organitzada per la secció local d’ERC, ha reunit una quarantena de persones al Bar Granada de Lloret.