Les famílies de Lloret tornen a reclamar al departament d’Educació de la Generalitat que actuï al municipi, on la situació asseguren que és crítica. Actualment, les escoles i instituts estan rebent alumnes molt per sobre de les seves capacitats: tenim un total de 30 bonys, és a dir, 30 grups que se surten de les línies previstes al centre. Això representa entre 800 i un miler d’alumnes més.

Una situació que s’ha vist agreujada amb l’arribada d’ucraïnesos arran de la guerra al seu país. Tot i així, des de l’Interafa, que és l’agrupació de totes les associacions de famílies d’escoles i instituts de Lloret, recorden que el problema va molt més enllà de l’acolliment als alumnes ucraïnesos.
“Ja fa anys que ens queixem i que estem intentant que la Generalitat aporti solucions a la problemàtica, que no és un problema que sigui d’ara, però els últims anys s’ha accentuat”
Toni Lozano
Toni Lozano, secretari de l’Interafa, exposa quina és la situació a primària: “Les escoles estaven preparades per 108 classe i actualment estem a 128; això vol dir que hi ha 20 espais que no estaven planificats on s’està fent classe”.

Per poder acollir tot l’alumnat, s’han hagut d’eliminar aules especialitzades, com la de música o informàtica, i, segons Lozano, en algun cas fins i tot s’ha arribat a fer classe als passadissos. Però, a més, les aules estan al seu límit, perquè les ràtios són molt elevades. Tot plegat preocupa molt les famílies.
I la problemàtica també es produeix als instituts: “A secundària, les línies dels instituts són 52 en total i en tenim 62 i amb les ràtios disparades, amb grups de 32, 31 alumnes”.
Ja fa més de deu anys, que des de les associacions de famílies dels diferents centres es reclamen solucions al departament. La principal dificultat a Lloret és que la matrícula viva és molt elevada, amb centenars d’alumnes que arriben enmig del curs cada any. “La matrícula viva s’ha de tenir en compte no només perquè els equipaments educatius estiguin preparats per assumir els alumnes, sinó per la dotació de més hores de docents i aules d’acollida perquè els nouvinguts es puguin afegir al sistema educatiu amb garanties per a ells i per al grup”, ha argumentat Lozano.
Toni Lozano considera que el principal problema és que no s’ha fet una bona planificació per solucionar la problemàtica al municipi. I reconeix que la culpa és de l’administració, però també de les famílies.
“Pensem que és un tema de deixadesa per part de tots: de l’administració, però potser una mica de les famílies que no hem fet pressió constantment com hauríem d’haver fet”
Toni Lozano
Des de l’Ajuntament, el regidor d’Educació, Albert Ferrández, reconeix que hi ha un problema, però recorda que va més enllà d’aquest mandat en què ell està al capdavant del departament. “El que tots som conscients és que la situació de Lloret està molt tensionada per una falta de planificació i, per tant, em sap greu sentir gent que diu que fa molts anys que treballa, perquè molts anys no ha treballat ningú perquè, si no, no tindríem aquest problema que tenim ara”, ha opinat el regidor.
“El que hem de fer és buscar la manera de solucionar el problema entre tots i, a partir d’aquí, cadascú ha de fer el seu paper”
Albert Ferrández
El regidor critica que fins ara no s’ha treballat de manera coordinada, però confia en què aviat podran donar bones notícies, amb una planificació a llarg termini que va més enllà d’obrir una nova escola: “Amb una sola escola no eliminarem els bonys que ja tenim creats ni multiplicarem el professorat i, per tant, això és un procés que hem de fer durant molts anys”.
“Estic convençut que en molt breu podrem anunciar una de les solucions que creiem que ens ajudarà a solucionar el sistema educatiu de Lloret”
Albert Ferrández
El regidor critica que s’intenti polititzar la problemàtica i considera que per trobar solucions cal anar tots a una. Albert Ferrández assegura que un gran pas que s’ha aconseguit els últims anys és convèncer la Generalitat que a Lloret falten places educatives.
“La Generalitat és conscient que a Lloret falten places educatives, el que no trobem la fórmula és de quina manera”
Albert Ferrández
La saturació a les aules lloretenques preocupa perquè, conseqüentment, perjudica a la qualitat educativa de l’alumnat.
Recordem que l’últim centre creat a Lloret és l’institut Sant Quirze, el 2019.