L’institut Rocagrossa de Lloret se suma, juntament amb una dotzena de centres de primària i secundària de Blanes i Tordera, a una campanya per reciclar oli domèstic. La iniciativa és de la Fundació Aspronis, en col·laboració amb l’Ajuntament de Blanes, amb l’objectiu de conscienciar els infants i les seves famílies sobre la importància de no llençar a l’aigüera l’oli que fem servir a casa.
Tot i que, de moment, només hi ha el Rocagrossa, la voluntat és que la resta de centres de la vila s’hi puguin afegir en els pròxims dies.
El projecte, que s’anomena Olisses, consisteix en repartir uns envasos de plàstic als centres educatius i la seva posterior recollida, un cop s’han omplert d’oli per reciclar. Aquesta tasca la duen a terme persones amb discapacitat intel·lectual d’Aspronis. El gerent de la fundació, Jordi Saavedra, explica que és una dinàmica a través de la qual “pretenem que els infants puguin veure en primera persones que les persones amb un cert grau de discapacitat poden exercir una activitat laboral normalitzada”.
La campanya de reciclatge ja es va dur a terme el curs passat. Les escoles de Blanes van aconseguir reunir prop de 2.600 quilos d’oli domèstic.
Aquest curs 2017-2018, al projecte s’hi han tornat a adherir els instituts de Blanes i, de moment, s’hi han sumat, per primer cop, l’Institut Rocagrossa de Lloret i diversos centres de Tordera. Plegats recullen oli per col·laborar en aquesta doble via d’acció, tant mediambiental com social. Segons Saavedra, “hi ha un residu que és l’oli domèstic del qual la població no tenim consciència de la seva capacitat destructora”.
Segons dades d’Aspronis, s’estima que reciclant l’oli i transformant-lo en combustible s’aconsegueix reduir fins a un 80% les emissions de CO2 a l’atmosfera, així com també un important estalvi econòmic i de recursos.
La fundació duu a terme xerrades a les escoles per tal de conscienciar sobre els avantatge del reciclatge de l’oli a través del projecte Olisses. Un oli que es pot reutilitzar per altres finalitats, com per exemple el biodièsel.