Lloret de mar és el primer municipi gironí i el segon de Catalunya que genera més brossa per nombre d'habitants. La dada, que fa referència al 2012 i pot semblar preocupant, l'ha matisat l'Agència de Residus de Catalunya.
Reconeix que el càlcul que fan servir no reflecteix la realitat. El que es fa és dividir les tones de brossa recollides al llarg de l'any entre els habitants que hi ha censats. En municipis turístics com Lloret no es tenen en compte els visitants que passen per la destinació i que també generen residus. De tenir-se en compte aquests turistes, el percentatge seria més baix.
Correccions a banda, les dades diuen que a Lloret es generen 2,34 kilos de brossa per habitant al dia, mentre que la mitjana catalana és d’1,65%. Josep Maria Tost, director de l'Agència Catalana de Residus, assenyala que “no és que els lloretencs siguin els més malbaratadors, sinó que no computem correctament l’efecte turístic i de segones residències”.
Tost anuncia que volen canviar els càlculs per a tenir en compte la població empadronada i la real de cada municipi. Una altra dada que cal destacar és que, amb la crisi, el volum de residus ha baixat força. El motiu principal és que ha caigut el consum.
El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament, Ignasi Riera, assegura que a Lloret “la reducció ha estat espectacular”. L’any 2008, es van recollir 3,23 kg de brossa per habitants al dia, mentre que al 2013 ha estat de l’1,8 kg.
Segons fonts municipals, a Lloret cada cop es fa més recollida sel·lectiva, en el sentit que se separa la brossa orgànica dels envasos de paper, vidre i plàstic. Per a facilitar aquesta separació que permet reduir el volum final de brossa, hi ha contenidors arreu del municipi, es fa una recollida gratuïta porta a porta per a hotels, restaurants i comerços, i tenim la deixalleria en el barri del Molí.
Arxiu de so: Josep Maria Tost i Ignasi Riera