Lloret de Mar és un dels quatre municipis de la demarcació de Girona que ha estat escollit per provar dos nous dispositius de salvament marítim. Membres de la Creu Roja, Proactiva i Rescatadores estan realitzant aquest dies simulacres per provar dues noves boies de rescat de víctimes al mar.
La primera té un disseny clàssic, però l’altra afegeix més especificitats. Aquest segon sistema ha generat molta expectació, ja que va destinat al salvament de persones que han perdut la consciència dins de l’aigua, les anomenades víctimes passives. S’anomena Quick Rescue i ha estat patentat per Dipsalut. Està dissenyat per uns experts en socorrisme aquàtic i el Centre d’Innovació i Desenvolupament de la UdG. Es porta plegat i desinflat a la cintura com si fos una ronyonera. A diferència de les boies de rescat convencionals, permet inflar-se només estirant un cordó i amb una sola mà.
Entre els avantatges hi ha la major velocitat per actuar i les facilitats en les maniobres d’arrossegament de les víctimes. El cap de l’àrea de protecció de la salut del Dipsalut, Xavier Del Acebo, explica que “l’aproximació pot ser més ràpida, en el moment que arriben a les víctimes, les llaunes s’inflen per una ampolla de CO2 comprimit” i afegeix que “en el cas de les víctimes passives, la maniobra d’arrossegament és més ràpida, perquè és més fàcil fer-la. No necessites tenir una mà ocupada traient el cap de la víctima fora de l’aigua o una altra fent-li la inclinació perquè tingui les vies obertes. Això ja ho fa tot el dispositiu i el socorrista pot fer servir tota la força i les extremitats per l’arrossegament”.
De moment, no s’han fet valoracions dels simulacres. Tot i així, les sensacions que ha deixat entre els socorristes que han participat en les diferents jornades de proves han estat satisfactòries.
Aquestes noves boies han de permetre reduir el nombre d’ofegaments a les platges. Des de Dipsalut, consideren que les xifres d’enguany són massa elevades i assenyalen que els banyistes “també han d’actuar de manera responsable”.
Dipsalut, l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona, ha ofert el suport tècnic i econòmic a la iniciativa. Fins ara, el sistema, que es troba a la fase final d’avaluació, s’ha provat a les platges de Lloret de Mar, l’Escala, Empuriabrava i l’Estartit.