L’Ajuntament de Lloret de Mar vol gestionar directament la taxa turística, l’impost que abonen els turistes als allotjaments per cada dia d’estada que passen a la destinació. La Generalitat i l’Associació Catalana de Municipis estan pactant una normativa, segons la qual els diners que pertoquen als municipis es passaran a gestionar des de les Diputacions.
Recordem que, de la taxa turística que cobren els establiments, un 70% se’l queda el govern català i el 30% restant és per als Ajuntaments, amb la finalitat que es destini a promocionar el destí. Les directrius que s’estan pactant, i que encara no són vigents, indiquen que els consistoris ja no gestionaran directament aquests diners, sinó que ho faran les Diputacions. En el nostre cas, a través del Patronat de Turisme.
Davant d’aquesta voluntat, Lloret ha expressat el seu rebuig més rotund. El regidor de Turisme, Jordi Orobitg, argumenta que “això ataca el principi d’autonomia local, ja que l’ajuntament té competències per decidir a què destina els diners de promoció” i afegeix que aquest canvi “no respecta el que se’ns va dir” sobre la taxa turística.
Segons fonts municipals, el rebuig de Lloret el comparteixen altres destins, com Salou, Cambrils, Roses i Calella. Així ho han fet saber a les autoritats catalans i a les associacions de municipis.
Jordi Orobitg assenyala, amb sorpresa, que “Espanya i ara també Catalunya vulguin reforçar les diputacions provincials amb uns recursos que haurien de ser per als ajuntaments”.
El regidor de Turisme assegura que Lloret no té cap problema en treballar al costat del Patronat, tal i com fa constantment. El que no accepta és estar sota la seva tutela. “Els arguments donats és que cal racionalitzar la despesa, hi estem d’acord, però no és el cas de Lloret, en què les accions s’acorden entre sector públic i privat”, exposa Orobitg.
Mentre Lloret es troba a l’espera de saber alguna resposta per part de les autoritats catalanes, el regidor afegeix que, si arriba algun canvi, afectaria la taxa turística del 2014. Pel que fa als impostos recaptats a la vila al llarg del 2013 van ser uns 750.000 euros. Orobitg assenyala que la xifra hauria de ser superior, d’1,2 milions d’euros, tenint en compte el volum de visitants i les pernoctacions realitzades. Creu que el motiu d’aquesta diferència són les dificultats d’implantar un nou impost per part del sector.
També defensa que destins com Lloret haurien de gestionar la totalitat de la taxa turística, enlloc de només el 30%.