L’Hospital Comarcal de Blanes i l’Hospital Sant Jaume de Calella han posat en marxa la nova Unitat de Sòl Pelvià. Amb aquest nou servei, es vol donar cobertura a tots els pacients del territori de la Selva marítima i l’alt Maresme que presenten disfuncions a la zona perineal.
Són unes alteracions que es manifesten en problemes tan comuns com la incontinència d’orina o el despreniment de bufeta, úter o recte, entre moltes altres. Són unes malalties molt freqüents entre la població adulta, sobretot la femenina, i cal resoldre-les de manera correcta per millorar la qualitat de vida de les persones que la pateixen. Ho assegura el doctor Josep Maria Prats, cap del servei d’Urologia de la Corporació de Salut del Maresme i La Selva.
Les disfuncions del sòl pelvià afecten gairebé la meitat de la població femenina per sobre dels 50 anys i requereixen d’una resposta multidisciplinària i integral per oferir el tractament més adequat. És per aquest motiu que la nova unitat de sòl pelvià està formada per un equip de professionals de diferents especialitats mèdiques com la urologia, la ginecologia, la cirurgia general, la rehabilitació i la fisioteràpia.
Les alteracions del sòl pelvià són patologies molt habituals però sovint les persones que les pateixen no ho consulten amb el personal sanitari per desconeixement o, fins i tot, per vergonya. Si no es resolen correctament, poden afectar de manera greu a la qualitat de vida dels pacients i, també, a la seva autoestima.
Cal destacar que no totes les alteracions requereixen cirurgia. En alguns casos, les sessions de rehabilitació amb exercicis dirigits poden resultar satisfactoris per millorar la força, la resistència i el control de la musculatura del sòl pelvià.
Pel que fa als casos més complexos, el quiròfan sí que és la solució més adient. En aquest sentit, el grup de cirurgia de la nova unitat de sòl pelvià ja ha dut a terme sis intervencions de gran complexitat amb cirurgia mínimament invasiva als hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS).